V Moskvo po milijardo evrov poslov

Ob robu Pahorjevega obiska pri Putinu bodo slovenski gospodarstveniki postavljali »pike na i«.

Objavljeno
06. februar 2017 18.00
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Slovenska podjetja bodo, če bodo podpisane vse načrtovane pogodbe in tudi tiste, za katere se še pogajajo, ob obisku Boruta Pahorja v Moskvi podpisala za okoli milijardo evrov poslov. Po recesiji v Rusiji se torej zopet povečujejo možnosti za poslovanje v tej državi.

Eden od ciljev Pahorjevega obiska pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu v petek bo poglobitev gospodarskega sodelovanja. Pahorju se bo zato pridružilo 40 gospodarstvenikov. »Če bo v Moskvi podpisanih zdaj sestavljenih 11 pogodb, utegne jih biti tudi več, bo ta obisk tako rekoč podvojil lansko blagovno menjavo med državama. Če bodo podpisane še nekatere pogodbe, o katerih se bodo podpisniki izrekli na samem mestu, bi se vrednost podpisanih pogodb lahko približala milijardi evrov,« je pojasnil Pahor. Pogodbe bodo predvidoma podpisali Geoplin, Riko, Iskratel, Tajfun, Duol in drugi.

Za primerjavo; slovenski izvoz v Rusijo je milijardo evrov presegel samo leta 2013, nato pa se je zaradi krize v Rusiji zmanjšal na manj kot 800 evrov v letu 2015 in se je lani še naprej krčil. Slovenska podjetja so v prvih desetih mesecih lanskega leta izvozila za 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto prej.

Cilj niso novi stiki, ampak podpis pogodb

Ta obisk je orodje za dosego cilja, ki pa tokrat ni navezovanje novih stikov, ampak podpis poslov, ki so bili v pripravi, je komentiral direktor centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije Ante Milevoj: »Postavlja se samo pika na i.«

Predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta in direktor Rika Janez Škrabec je ocenil: »Zagotovo bo srečanje dalo potreben pospešek skupnim gospodarskim ambicijam; podpisane bodo namreč nove pogodbe, ki bodo dale pravi zagon gospodarskemu sodelovanju. Želim pa tudi, da bi obisk predsednika Pahorja prispeval k ustvarjanju ozračja za ukinitev sankcij med EU in Rusijo.«

Rusija je za slovenske izvoznike deveti najpomembnejši trg. Po letu 2015, ko so se makroekonomske razmere v Rusiji močno poslabšale, je bilo leto 2016 leto stagnacije, ugotavljajo v velikem izvozniku na ruski trg Gorenju. »Kljub težki situaciji na trgu nam je z dodatnimi prodajnimi in promocijskimi aktivnosti ter prilagajanjem prodajnih cen rublju uspelo ohraniti dober tržni položaj in lansko leto zaključiti s pozitivnim rezultatom ter povečati svoj tržni delež v ključnih produktnih skupinah,« so zadovoljni v velenjskem podjetju, kjer za letos napovedujeo rast prihodkov in tržnega deleža v Rusiji.

Dražji rubelj glede na evro ugoden za Krko

Za slovenske izvoznike je dobra novica, da rusko gospodarstvo okreva. Mednarodni denarni sklad zaradi višjih cen nafte za letos napoveduje Rusiji 1,1-odsotno gospodarsko rast. Če bo ruska centralna banka znižala obrestno mero, ki so jo zvišali zaradi depreciacije rublja, bi se lahko gospodarska rast povečala na dva odstotka ali več. S tem bi se namreč v večji meri zagnala potrošnja prebivalcev, je pojasnil upravljavec premoženja pri Iliriki Jože Gerbec.

Slovenski izvozniki budno spremljajo tudi tečaj rublja, ki je lani glede na evro pridobil okoli 18 odstotkov, letos pa še dobra dva odstotka. »Ko je padala vrednost rublja, je denimo Krka pri isti količinski prodaji imela mnogo manj prihodkov v evrih. Zdaj pa podjetja za isto količino prodanih izdelkov ob istih cenah dobijo več evrov iz naslova močnejšega rublja,« je dejal Gerbec.