V Nemčiji hišne preiskave nekdanjih vodilnih pri Audiju

Gre za tretje letošnje hišne preiskave, povezane z afero z goljufanjem na testih izpušnih plinov.

Objavljeno
22. februar 2018 17.38
ima*audi
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
München – Nemško tožilstvo je danes opravilo hišne preiskave pri treh posameznikih, od tega dveh nekdanjih članih uprave avtomobilskega proizvajalca Audi. Gre za tretje letošnje hišne preiskave, povezane z afero z goljufanjem na testih izpušnih plinov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Obstaja sum, da so bili obtoženi delno odgovorni za vsaj znaten del vozil z goljufivo programsko opremo za prikrivanje dejanskih vrednosti izpustov,« je v izjavi zapisalo tožilstvo v Münchnu.

Po navedbah nemškega poslovnega časnika Wirtschaftswoche sta med preiskovanimi nekdanji vodja Audijevega inženirskega oddelka Ulrich Hackenberg, ki je družbo zapustil leta 2015, in nekdanji direktor tehničnega razvoja Stefan Knirsch, ki je pri Audiju delal do leta 2016.

Pri Audiju zadeve po navedbah AFP niso želeli komentirati.

Volkswagen, katerega del je tudi Audi, je leta 2015 priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s sporno programsko opremo, ki je poskrbela za nižje prikaze izpustov na testih, kot so dejanski izpusti na cesti.

Pred mesecem dni so nemške oblasti Audiju naložile, da mora zaradi nepravilnosti pri merjenju izpušnih plinov vpoklicati dodatnih 130.000 avtomobilov z dizelskim motorjem. Šlo je za močnejše motorje v6, v katerih so preiskovalci odkrili »nedopustne naprave za izklop sistema«. Odpoklice je proizvajalec izvedel tudi že pred tem.