V NLB določili 228 presežnih delavcev

Dve tretjini od 228 predstavljajo t. i. »mehki« odhodi (upokojitve, naravna fluktuacija ipd.).

Objavljeno
04. september 2013 21.17
NLB
M. J., gospodarstvo
M. J., gospodarstvo
Ljubljana - V okviru preobrazbe po načelih t. i. »vitke« banke je uprava NLB minuli teden sprejela sklep o ugotovitvi trajnega prenehanja potreb po večjem številu delavcev. V program presežnih je zajetih 228 zaposlenih. Dve tretjini od 228 predstavljajo t. i. »mehki« odhodi (upokojitve, naravna fluktuacija ipd), tretjino pa je odpovedi pogodb o zaposlitvi, so sporočili iz banke.

Zagotavljajo, da »aktivnosti potekajo skladno z zakonom o delovnih razmerjih in kolektivnim pogodbama dejavnosti bančništva in NLB.« Sprejeti sklep in z njim povezan program presežnih delavcev predstavljata prvi val zmanjšanja številazaposlenih, ki mu bosta sledila predvidoma še dva vala. Do začetka leta 2015 bo imela banka več kot 20 odstotkov (vsaj 700) manj zaposlenih kot ob koncu leta 2012.

Banka je s sklepom že seznanila oba sindikata v NLB, sledijo posvetovanja s sindikatoma in sprejem programa presežnih delavcev. , ki ga bo banka posredovala tudi zavodu za zaposlovanje. Poudarek bo tudi na socialnem programu, ki bo omogočal aktivnejše vključevanje presežnih delavcev v proces iskanja nove zaposlitve, pravijo v NLB.