V NLB januarja verjetno trije novi nadzorniki

Pogovor s predsednikom uprave SDH Markom Jazbecem 

Objavljeno
11. december 2015 12.22
Marko Jazbec, predsednik uprave SDH v Ljubljani [Marko Jazbec,SDH,portret,Slovenski državni holding]
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – (Ne)soglasje k letnemu načrtu upravljanja NLB bo prvi signal, ali bo vlada podprla predlog SDH, da bi za privatizacijo naše največje banke poleg javne prodaje delnic predvideli še druge načine prodaj, je v pogovoru za jutrišnjo Sobotno prilogo Dela povedal novi šef SDH Marko Jazbec.

Zamenjave nadzornikov NLB ne načrtujejo, že januarja pa bi nadzorni svet lahko dopolnili s tremi člani. Jazbec pravi, da do aktualnega predsednika uprave NLB Janka Medje nima nobenih starih zamer. Slovenski državni holding (SDH) bo sicer v nadzorne svete državnih družb po njegovih besedah predčasno posegal le izjemoma, saj vsaj tak poseg pomeni motnjo za podjetje.

Novo vodstvo SDH zelo zaposluje iskanje rešitve za Adrio Airways. Na vprašanje, ali je stečaj te družbe že izključen, Jazbec odgovarja, da »je to še vedno realna možnost, vsi pa se trudimo, da bi s privatizacijo našli boljšo rešitev«.

Z Jazbecem smo se pogovarjali tudi o usodi kranjske Save in o tem, zakaj je moral z njenega vrha sestopiti Matej Narat. Kot ga je mogoče razumeti, SDH podpira predlog podaljšanja roka za vložitev predloga prisilne poravnave Save. »Zadrega je v tem, da imamo trenutno dva pola upnikov, in mi v enem scenariju zagovarjamo vsaj to, da se upniki vendarle dogovorijo za skupni načrt finančnega prestrukturiranja,« je še povedal.