Cilj remontov dolgoročno obratovanje nuklearke

S sobotno zaustavitvijo Jeka se začenja 40-dnevni remont objekta.

Objavljeno
12. april 2012 13.41
Posodobljeno
12. april 2012 13.41
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Krško - V Jedrski elektrarni Krško (Jek) so v preteklih letih za investicijska vlaganja, s katerimi pokrivajo tudi stroške remontov, namenjali dobrih 30 milijonov evrov na leto, jedrsko gorivo jih je vsako leto stalo 45 milijonov evrov.

S sobotno zaustavitvijo Jeka se začenja 40-dnevni remont objekta, ki proizvede več kot 40 odstotkov v Sloveniji proizvedene električne energije. Med remontom bo 600 zaposlenih v jedrski elektrarni in 1500 zunanjih izvajalcev zamenjalo 56 od 121 gorivnih elementov, opravilo številne preglede in uporabilo 30 novih tehnoloških rešitev.

Tretji dizel generator, ki bo protipoplavno ograjen za primer vdora savske vode na ploščad elektrarne, bo zagotovil nov neodvisen vir izmeničnega napajanja. Sodobnejša reaktorska glava bo poenostavila vzdrževanje. Nov rotor glavnega električnega generatorja pa je dimenzioniran za dodatne obremenitve, kar bo po zamenjavi visokotlačne turbine v enem izmed naslednjih remontov za malenkost povečalo moč elektrarne.

Vloga za podaljšanje obratovanja objekta do leta 2043 je bila oddana lani, odločitev naj bi bila sprejeta letos. Med pogoji, ki jih za podaljšanje obratovanja za 20 let mora izpolniti Jek, so ob tehnološki posodobitvi, ki jo zagotavljajo z rednimi remonti, številni varnostni. Med pomembnejšimi zahtevami zadnjega desetletnega varnostnega pregleda iz leta 2003 sta bili postavitev novega dizelskega generatorja in zvišanje savskega nasipa, ki sta v grobem že uresničeni. Nabavljena je bila tudi milijon evrov vredna gasilska oprema.

Razen načrtov, vezanih na prihodnje remonte v Krškem, večjih vlaganj ne pričakujejo. Elektrarna bo po že načrtovani posodobitvi leta 2015 imela dovolj prostora za skladiščenje izrabljenega goriva do leta 2043, prostor za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke bodo v sedanjem skladišču pridobili s premestitvijo opreme za obdelavo odpadkov na novo lokacijo.

 V osemnajstih mesecih od zadnjega remonta je elektrarna proizvedla načrtovanih 8,5 teravatne ure električne energije. Zaradi enotedenskega nenačrtovanega mirovanja marca 2011 je proizvodnja lani zaostala za rekordnim letom 2008.

Američani in Japonci bodo iskali vzroke napak

Od zadnjega remonta oktobra 2010 do začetka novega remonta v soboto bo Jedrska elektrarna Krško (Jek) proizvedla 8,5 teravatne ure električne energije in s tem izpolnila postavljeni cilj. Predsednik uprave Jeka Stane Rožman je zadovoljen z doseženo proizvodnjo ter tudi s stabilnostjo delovanja in varnostnimi kazalniki izpustov. Ti leta 2011 niso dosegli desetine dopustnih vrednosti.

A kljub spodbudnim rezultatom, ki objekt po mednarodnih kriterijih uspešnosti obratovanja uvrščajo v zgornjo četrtino vseh jedrskih objektov na svetu, 25. gorivni cikel Jeka ni bil optimalen. Z lansko proizvodnjo 5,90 teravatne ure električne energije je elektrarna zaostala za rekordnim letom 2008 (5,97 TWh) tudi zaradi številnih tehnoloških nevšečnosti.

Elektrarna se je konec marca samodejno ustavila prvič po šestih letih. Vzrok je bila okvara na 380-kilovoltnem stikališču proti Zagrebu.

Napaka je bila hitro sanirana (novo stikališče medtem v Krškem čaka na začetek letošnjega remonta), a do ponovne priključitve elektrarne na elektroenergetsko omrežje je minil teden dni. V tem času so v Krškem s pomočjo serviserjev ameriškega Westinghousa namreč poskušali odkriti vzrok za že pred zaustavitvijo znano manjšo napako na motorju glavne reaktorske črpalke, ki je bil obnovljen med remontom 2010 in je še vedno v garanciji.

Vzrok za puščanje mazalnega olja za enega od ležajev, ki se je zato pregreval, še vedno ni znan. Novi predčasni zaustavitvi elektrarne so se v Krškem februarja sicer izognili z dolivanjem mazalnega olja, zato so morali moč reaktorja začasno znižati na 34 odstotkov.

»V tem remontu bomo pregledali notranjost reaktorske črpalke in poiskali razlog za težave. Puščanje olja je zelo majhno, a dolgoročno se odčita,« je razložil tehnični direktor Jeka Predrag Širola.

Ob Westinghousu bo napako na lastni opremi v prihodnjih dneh proučeval tudi japonski Mitsubishi. Po zadnjem remontu je bila zaradi povišane temperature ležaja na skupni osi turbine in električnega generatorja elektrarna namreč priključena na omrežje z enotedensko zamudo.

»To so standardni pojavi pri vzdrževanju,« je dejal Širola: »Pred letom in pol smo izvedli manjše popravke in dosegli zadovoljive številke. V tem remontu od družbe Mitsubishi pričakujemo nasvet, kako preprečiti ponovitev takšnih dogodkov.«