V Pinusovi družbi Bio Goriva delavci opozorilno stavkajo

Po podatkih Dursa so neplačani prispevki za socialno varnost od 1. junija letos dalje.

Objavljeno
07. oktober 2013 12.31
regent/PINUS
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Rače- Zaposleni v Pinusovem hčerinskem podjetju Bio Goriva danes opozorilno stavkajo. Kot je za STA povedala vodja sindikata v podjetju Nataša Nikolič, s prekinitvijo dela zahtevajo izplačilo zaostalih obveznosti. V začetku septembra so dobili julijsko plačo, še vedno so jim dolžni avgustovsko, že v torek pa bi morali prejeti tudi plačo za september.

Nikoličeva je povedala, da bodo najverjetneje še danes napovedali stavko do izpolnitve zahtev, ki naj bi se začela predvidoma čez teden dni, saj za zdaj s strani vodstva družbe nimajo nobenih zagotovil, da bodo njihove zahteve uresničene. Stavka danes poteka na delovnih mestih, od ponedeljka pa bodo stavkali na domu, saj delavci nimajo več niti za bencin.

Zaposleni ne verjamejo več v rešitev podjetja

»Zahtevamo plačo za avgust, kmalu tudi plačo za september, po podatkih Dursa so neplačani naši prispevki za socialno varnost od 1. junija letos dalje, potnih stroškov in malice prav tako ne dobivamo. Dobili smo sklepe za čakanje na delo, pa smo morali nekateri hoditi delati. Vodstvo upa, da bo Petrol dal okoli 200.000 evrov za odblokado računa, ta pa postavlja svoje pogoje,« je dejala Nikoličeva.

Ob tem je dodala, da zaposleni ne verjamejo več v rešitev podjetja, zato kot edino možnost vidijo stečaj podjetja, po katerem bi se lahko vsaj prijavili na zavodu za zaposlovanje. Kot je še povedala, so morali že zadnjih pet plač izsiliti z grožnjami za napoved stavke, zdaj pa očitno niti to več ne pomaga.

Sicer pa se je v likvidnostnih težavah pretekli mesec znova znašlo celotno raško podjetje Pinus, kar je v petek potrdil tudi predsednik uprave Marko Klemenčič, ki pa še vedno verjame, da se podjetje, v katerem je bila letos potrjena prisilna poravnava, lahko reši. »Družba Bio Goriva je v dogovorih s potencialnimi partnerji za nabavo surovin in izvedbo dokapitalizacije obeh družbenikov,« je še pojasnil Klemenčič, ki očitno še upa, da bo tudi Petrol pomagal z dokapitalizacijo podjetja.