V ponedeljek odpoved za 63 delavcev Delmarja

Trgovec z ribami ima vsaj dvakrat več obveznosti kot premoženja. Štiri mesece do programa preizkušenih terjatev.

Objavljeno
26. september 2014 22.17
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Koprsko sodišče je za podjetje za trgovanje z ribami Delmar pred dvema dnevoma oklicalo začetek stečajnega postopka, pritožba je možna v 15 dneh od oklica. Stečajni upravitelj Andrej Marinc je včeraj povedal, da bo predvidoma 63 zaposlenih v ponedeljek prejelo sklep o odpovedi, ko začne zanje teči 15-dnevni odpovedni rok.

Delavci so sicer pričakovali, da se bo zgodilo kaj takega, saj je podjetje že približno leto dni v zelo težkem položaju. Direktor Iztok Palčič je povedal, da se je agonija začela oktobra lani, ko so podjetje poskušali reševati z nekaterimi sanacijskimi ukrepi. Eno leto so iskali možnega vlagatelja oziroma strateškega partnerja, ki bi bil pripravljen dokapitalizirati družbo. Pogovarjali so se z dvema tujima in dvema domačima podjetjema. Toda položaj se je le še slabšal, prihodki so se manjšali in izguba povečevala. Še pred enim tednom so pričakovali odločitev enega od možnih vlagateljev, toda izkazalo se je, da se računi ne izidejo. Delavci so septembra dobili plačo, oktobra bodo pa že na zavodu za zaposlovanje.

Upniki dobavitelji in banke

Po podatkih Gvina je Delmar lani ustvaril 9,5 milijona evrov prihodkov, imel je 255.000 evrov izgube (leto prej jo je bilo nekaj več kot milijon evrov), zmanjkalo je obratnega kapitala, likvidnega kapitala ni bilo, hladilnice pa so bile skoraj prazne. V takih razmerah je bil edini izhod predlog stečaja. Sodišče je za stečajnega upravitelja imenovalo ekonomista Andreja Marinca, ki je dejal, da ga obveznosti družbe ta hip še ne zanimajo. Upniki morajo v treh mesecih od objave oklica prijaviti svoje terjatve, on pa bo mesec kasneje objavil osnovni program preizkušenih terjatev. Tedaj bo jasno, koliko obveznosti ima zares podjetje, neuradna ocena je, da jih je okoli šest milijonov evrov. Največji upniki so dobavitelji, ki naj bi imeli za okoli 1,8 milijona evrov terjatev in banke (okoli 400.000 evrov).

Andreju Marincu je ta hip bolj do tega, da ugotovi, kakšna je aktiva podjetja. Po njegovem mnenju je premoženja veliko manj, kot bi lahko sklepali iz knjigovodskih podatkov, ki govorijo o 5,4 milijona evrov sredstev. Med premoženje štejejo ribarnice v Luciji, Kopru, Sežani, Domžalah, Novi Gorici, distribucijski center v Črnučah, oprema za zamrzovanje rib v Frigomarju, vozni park, okoli 300.000 evrov terjatev in okoli 150.000 evrov vredne zaloge. »Zaloge bi radi čim prej unovčili. Za nekatere poslovne lokale pa se že zanimajo kupci oziroma najemniki,« je dejal Marinc.

Propadel že tretji trgovec z ribami

Delmar je že tretji večji trgovec z ribami v slovenski Istri, ki je v zadnjih letih propadel. Največ težav so mu povzročali visoki stroški poslovanja, saj je še pred dvema letoma imel 131 zaposlenih. Veliko je bilo stroškov z velikimi hladilnicami in prerazkošno zastavljenimi poslovnimi prostori. Poleg tega so si trgovci z ribami na slovenskem trgu tako konkurirali, da so za ohranitev trga zavestno poslovali z uničujoče nizkimi cenami. Podjetje zaposlenim ne dolguje plač, odgovorni pa bi v dialogu z delavci radi poskrbeli, da bi zanje najhitreje poiskali vsaj socialno varnost.