V Ropotarnico si želijo privabiti tudi mlade

Socialno podjetje: z zbiranjem, predelavo in prodajo rabljenih oblačil in predmetov tudi ustvarjajo zelena delovna mesta.

Objavljeno
25. september 2014 20.23
Ropotarnica, 9.9.2014, Maribor
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor – Mariborsko središče ponovne uporabe Ropotarnica v novih prostorih na Partizanski cesti se je med meščani dobro prijelo, kar dokazujejo številni obiskovalci in tisti, ki prinašajo rabljene predmete, oblačila in opremo.

A ker so stranke v novi prodajalni večinoma starejše od 50 let, si želijo s ponudbo pritegniti tudi mlajše; zanje so pripravili poseben vintage kotiček z zelo trendovskimi rabljenimi torbami, oblačili in stanovanjsko opremo, pravi predsednica društva Aktiviraj se in vodja projekta Ropotarnice Jasna Beršnjak. Razstavljeni enosed v slogu sedemdesetih, na primer, je resnično nekaj posebnega in bi gotovo zelo popestril stanovanje nekoga z dobrim občutkom za notranji dizajn.

Nekatere kose prodajo takoj, ko jih dobijo, zato je treba priti v trgovini pogosto in imeti nekaj sreče. Torbe gredo hitro v promet, prav tako kakšni zanimivi ali dobro ohranjeni kosi pohištva. Cene so namreč res simbolne, zato se da dobiti za malo denarja lepe in uporabne reči. Obleko, posodo in jedilne servise, lestence, male gospodinjske aparate, mize, stole, kredence in tako naprej. Ljudje prinesejo tudi stare gramofonske plošče, knjige in slike.

Središče ponovne uporabe Ropotarnica je dejavnost socialnega podjetja pod okriljem društva Aktiviraj se. Z zbiranjem, predelavo in prodajo rabljenih oblačil in predmetov prispevajo k varovanju okolja in ustvarjajo zelena delovna mesta v lokalnem okolju, tudi za tiste, ki bi sicer do dela zelo težko prišli. Zdaj so v Ropotarnici prek javnih del zaposleni štirje, pomaga jim prostovoljec, ki ga bodo najbrž v prihodnosti prav tako zaposlili.

Okoljski in socialni vidik sta osrednja pri delovanju Ropotarnice. S ponovno uporabo predmetov in oblačil se zmanjšuje količina odpadkov; lani je skozi njihove roke šlo štiri tone oblačil, kar pomeni, da jih je toliko manj pristalo na odpadu. In toliko so jih po ugodni ceni dobili ljudje, ki jih zdaj nosijo in so zato najverjetneje kupili manj novih oblačil – tudi izdelava teh obremenjuje okolje. »Naše delovanje je usmerjeno k samopreskrbi«, pravi predsednica Jasna Beršnjak. Ukvarjajo se z vrtnarjenjem, recikliranjem in izobraževanjem.

Začelo se je z zbiranjem in obnovo starih predmetov

Vse skupaj pa se je začelo z druženjem. Društvo je nastalo, ko so se začeli zbirati brezposelni, ki nekaj let pred upokojitveno starostjo niso mogli računati na novo službo. Da bi kakovostno in koristno preživeli prosti čas, so začeli zbirati in obnavljati stare predmete. Po nekaj letih in po nedavni selitvi v nove večje prostore na Partizanski ulici se je njihova dejavnost razmahnila. Sodelujejo mladi in stari. Obnavljajo staro pohištvo, iz odpadnega tekstila izdelujejo nove predmete.

A načrtov je še veliko. Nujno bi potrebovali kombi, da bi lahko sami prišli po opremo, ki je ljudje ne potrebujejo več. Zdaj jo s svojimi osebnimi avtomobili vozijo kar sami ali pa jim brezplačno pomaga selitveni servis. Ta jim ponudi svoje storitve, ko ima med naročili kaj prostega časa. Pogrešajo tudi skladiščne prostore, kjer bi hranili opremo, za katero v trgovini ni prostora. Kupili bi radi tudi nekaj orodja za pomoč pri obnavljanju.

V društvu so veseli, da jih občinsko vodstvo razume in jim pomaga; novi prostori na Partizanski so občinski, a kljub dogovoru o brezplačni najemnini so zaradi birokratskih zapletov pravkar prejeli račun za najemnino. Dogovarjajo se, da jim bodo plačilo odložili. Ker njihova dejavnost ne more biti dobičkonosna, bo takšno socialno podjetje vedno nekoliko odvisno od pomoči lokalne skupnosti, države (javna dela) in evropskega denarja. A takšne iniciative, kjer se zbere veliko kreativne energije in ki ponujajo alternativo vseprisotnemu potrošniškemu sistemu, so za vsako mesto več kot dobrodošle, zato jih je vredno podpreti!

»Bistvo našega delovanja je tudi druženje,« pravi Jasna Beršnjak. Veliko strank, predvsem starejših, tudi zaradi socialnih stikov prihaja v njihovo trgovino. Klepetajo in se zabavajo. A prav tako si v Ropotarnici želijo pozornosti mladih. Ne samo kupcev, ampak tudi sodelujočih, tistih, ki bodo prinesli nove ideje. Zdaj imajo za mlade delavnice, kjer se ti učijo recikliranja in nato tudi marketinga, kako nove izdelke tudi prodati. Želijo si, da bi kateri od njih to idejo prevzel kot poslovno priložnost.

Imajo tudi vzorčni vrt

Na dvorišču na Koroški cesti blizu centra mesta so v društvu uredili tudi sto kvadratnih metrov velik vzorčni vrt, s katerim želijo meščane navdušiti za vrtnarjenje in delo na zemlji. Lastna pridelava hrane je namreč temelj samopreskrbe, ob tem da je seveda urbano vrtnarjenje v razvitem svetu v zadnjih letih postalo pravi hit. Projekt Mobilne zelene galerije vrtnarjenje združuje s kreativnostjo in podjetnostjo. Ogrodje za mobilne vrtove so izdelovali iz odpadnih materialov, v njih pa lahko na čim manjšem prostoru pridelajo čim več ekološke hrane.

Z Ropotarnico in njihovimi sosedi, aktivisti Kolesarske mreže iz Mobilnostnega centra, na Partizanski cesti v Mariboru nastaja nov kreativni zametek v tem nekoliko prezrtem delu mesta. To so iniciative, ki prinašajo Mariboru novo energijo in napovedujejo njegov preporod.