»V Sloveniji ne moreš biti neodvisen«

Marianne Okland, zavrnjena nadzornica NLB: Če hočete tuje investitorje, potrebujete več preglednosti.

Objavljeno
11. junij 2013 21.46
Marianne Okland, članica nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke - NLB, v Ljubljani, 7.maja, 2013
 Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Ljubljana – »Zdi se, da v Sloveniji ne moreš biti neodvisen, in presenečena sem, da ni bilo zanimanja za tuje izkušnje v nadzornem svetu NLB,« je povedala Norvežanka Marianne Okland, nadzornica NLB, ki pa jo vlada ni imenovala v nov NS. Poudarja, da je bilo imenovanje nadzornikov povsem netransparentno.

Ste presenečeni nad odločitvijo delničarjev?

Nič v Sloveniji me ne more več presenetiti. Tu se dogaja veliko stvari, ki se, recimo, ne bi nikoli mogle zgoditi na Norveškem, kjer so taki procesi imenovanja nadzornikov bolj pregledni in transparentni in kjer veš, kaj lahko pričakuješ. Absolutno se mi ne zdi sporno, da lastniki odločajo, koga želijo imeti v nadzornem svetu. Očitno nočejo uporabljati izkušenj, ki jih imava s Stephanom Wilckejem pri prestrukturiranju bank. Stephan je sodeloval pri projektu slabe banke v Veliki Britaniji in pri tem ustvaril dobiček, taka izkušnja bi bila za vlado gotovo dobra. Sama se ukvarjam s prestrukturiranjem bank na Islandiji in korporacijskim upravljanjem. Življenjepisov izvoljenih članov NS ne poznam, saj smo bili z njimi seznanjeni šele danes zjutraj. Vsa ta nepreglednost se mi zdi žalostna, saj sem res želela delati tukaj in narediti razliko. Pričakovala bi, da bi me kdo prej kaj poklical. Sem v treh drugih nadzornih svetih, kjer imamo dobro komunikacijo z lastniki, kar ustvarja predvidljivost in je s tem ladjo lažje usmerjati v pravo smer. Sicer pa občudujem [dozdajšnjega predsednika NS] Saša Cundra, samo on ve, kakšne pritiske je občutil v nadzornem svetu – potem ko je pokazal neverjetno integriteto. Če bo uprava potrebovala kakšen moj nasvet, so ji moja vrata vedno odprta, saj si res želim, da bi bila NLB uspešna.

Politično kadriranje v nadzorne svete je v Sloveniji običajno, tudi prejšnja vlada je počela isto.

Če boste hoteli v banko pritegniti tuje delničarje, boste morali imeti pri takih procesih veliko več preglednosti. Verjamem, da je v Sloveniji veliko kompetentnih ljudi, in lahko bi naredili mešanico tistih, ki živijo na tujem in doma ter pobrali njihove najboljše izkušnje.

Kako vidite prihodnost NLB? Uprava tudi za letos napoveduje izgubo, dobiček se omenja za leto 2014 ali celo 2015.

Trajalo bo nekaj let, da se bodo stvari obrnile. Problematična posojila so omejena na malo velikih podjetij. Reševanje bo zelo težko zaradi zelo različnih interesov lastnikov, zaposlenih, politikov. To je lahko pravo minsko polje, ki bo oviralo preobrat, a gre preprosto za stvari, ki jih je treba narediti. Sprejeti bo treba nekaj zelo težkih in nepopularnih odločitev, da bi se stvari pozneje lahko spremenile na bolje. Čutiti je razmišljanje, češ, če bom sprejel eno ali dve težki odločitvi, me nihče več ne bo maral. A to je zelo kratkovidno.