V stečaju Aha Mure prijavljenih za 116,5 milijona evrov terjatev

Med večje upnike Aha Mure spadajo državne institucije in banke. Lukančičeva obljublja sanacijo hčerinske družbe Aha Mura Prvi maj Pirot.

Objavljeno
24. september 2014 16.30
tre-MURA
Jože Pojibč, Murska Sobota
Jože Pojibč, Murska Sobota
Murska Sobota - Murskosoboško okrožno sodišče je danes objavilo otvoritveno poročilo stečajnega upravitelja Aha Mure Steva Radovanovića in znotraj njega tudi seznam terjatev upnikov. Skupaj 71 upnikov je prijavilo za 116,53 milijona evrov terjatev.

Od tega je stečajni upravitelj Stevo Radovanović priznal za 31,75 milijona evrov terjatev, pogojno je priznanih 64,6 milijona, prerekal pa je za 20,18 milijona evrov terjatev različnih upnikov. Med največjimi upniki s priznanimi terjatvami so DURS s slabimi tremi milijoni, ministrstvo za gospodarstvo s sedmimi milijoni, delavci Aha Mure z dobrimi šestimi milijoni, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje z dvema milijonoma, Probanka, NLB, Gorenjska banka, Banka Koper in SID banka s skupaj 11,8 milijona evrov. Med pogojno priznanimi terjatvami pa je največji delež, skoraj 60 milijonov evrov terjatev podjetij iz skupine Aha, pa tudi Mojce Lukančič (8,7 milijona evrov), odvetniške pisarne Mojce Lukančič (5,8 milijona) in Nigela Petra Buxtona (8,7 milijona evrov).

Prav tako je bil danes objavljen razpis prve javne dražbe dela premoženja Aha Mure kot delujoče celote. Po izhodiščni ceni 4,6 milijona evrov bo na dražbi 28. oktobra naprodaj proizvodni objekt, v katerem se sedaj nadaljuje proizvodnja, pripadajoča zemljišča, stroji, oprema in blagovni znamki Mura in eMura. Sodišče je dovolilo tudi prodajo zalog oblačil; 7850 kosov različnih Murinih izdelkov bo upravitelj z neposredno pogodbo poskušal prodati za 528.533 evrov.

Mojca Lukančič znova v igri kot odrešiteljica AHA Mure Prvi maj Pirot?

Medtem pa se je že v avgustu v dogajanje znova vključila bivša lastnica Aha Mure Mojca Lukančič, ki predvsem v Srbiji obljublja dokapitalizacijo in sanacijo hčerinske družbe Aha Mura Prvi maj Pirot. Pripravila je nekakšen načrt dokapitalizacije in se v torek v Beogradu sestala s predstavniki gospodarskega ministrstva in našim veleposlanikom Francem Butom. Pristojnim zagotavlja, da je njena investitorica še vedno pripravljena finančno podpreti celotno skupino podjetij Aha in da ima znotraj tega zagotovljenih pet milijonov evrov za dokapitalizacijo Aha Mure Prvi maj Pirot. Mojca Lukančič ima dva dni časa, da dokaže, da je denar azerbejdžanske investitorice zares na računu Aha skupine. Stečajni upravitelj Radovanović pa pravi, da so takšne obljube na trhlih nogah, saj je Prvi maj del stečajne mase matične Aha Mure in tega podjetja znotraj stečajnega postopka ni mogoče dokapitalizirati, ampak bi bilo treba najti drugačno rešitev.