V stečaju Polzele priznanih za 8,2 milijona evrov terjatev

Največ terjatev do družbe, ki je v stečaju od decembra lani, ima država.

Objavljeno
27. maj 2017 13.13
regent/POLZELA
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Polzela - V stečaju Tovarne nogavic Polzela so upniki prijavili 492 terjatev v skupni vrednosti 8,4 milijona evrov. Kot je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa, je stečajni upravitelj družbe Zlatko Hohnjec priznal terjatve v višini 8,2 milijona evrov, od tega za 3,1 milijona evrov prednostnih.

Največ terjatev do družbe, ki je v stečaju od decembra lani, ima država. Slovenski državni holding ima priznanih za okoli 650.000 evrov terjatev, gospodarsko ministrstvo pol milijona evrov, finančna uprava pa nekaj več kot 100.000 evrov.

Hohnjec je v torek celjskemu okrožnemu sodišču, ki bdi nad stečajem Polzele, poslal tudi predlog prodaje poslovne celote.

Po opravljeni cenitvi je tržna vrednost nepremičnin, ki zajemajo poslovno-industrijski kompleks, prodajalne, zemljišča in nepremičnine zunaj kompleksa tovarne 4,9 milijona evrov, likvidacijska vrednost pa 3,3 milijona evrov. Zaloge tovarne so po tržni vrednosti skupaj ocenjene na dobrih 1,8 milijona evrov, likvidacijska vrednost pa znaša 1,1 milijona evrov.

Kot je v otvoritvenem poročilu zapisal Hohnjec, je rok za prijavo terjatev potekel marca. Glede na večje število prijavljenih terjatev je sodišču potem predlagal podaljšanje roke za preizkus terjatev.

Polzela sicer kljub stečaju posluje še naprej. Trenutno je zaposlenih 98 delavcev, kar je več, kot so sprva načrtovali. Po Hohnječevi oceni je Polzela aprila poslovala dobro, celo bolje kot pred stečajem. Kot je zapisal v rednem poročilu sodišču, da je tovarna aprila izdelala več nogavic kot marca.

Zlasti se je povečala proizvodnja izdelkov za tuje blagovne znamke, predvsem nemško podjetje Wilox. Količinsko so tako aprila mesečni načrt presegli za dvakrat, vrednostno pa skoraj za trikrat. Polzela je namreč imela aprila 311.000 evrov čistih prihodkov od prodaje, čisti dobiček pa je znašal 7000 evrov.