V stekleničkah iz Hrastnika prestižne dišave

Steklarna Hrastnik v novo leto s prestižnimi stekleničkami za parfume in z embalažo za kozmetiko višjega cenovnega razreda.

Objavljeno
23. december 2015 11.25
V Steklarni Hrastnik. V Hrastniku 19.11.2015[steklarstvo,delavci,gospodarstvo]
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Hrastnik – Hrastniški steklarji v leto 2016 vstopajo z novo dodano vrednostjo v programu namiznega stekla: na trg zahtevnejših kupcev prihajajo s prestižnimi stekleničkami za parfume in z embalažo za kozmetiko višjega cenovnega razreda. Novo leto prinaša tudi novo invalidsko podjetje z 72 ljudmi in po treh letih krajši investicijski oddih.

»Ko pride enkrat v tovarno 83-letni Francoz, ki je v življenju doživel in videl vse ter obvlada svoje področje, saj se z njim ukvarja od 25. leta, in prevzet dihne 'čarobno', potem smo lahko ponosni nase,« je enemu segmentu Steklarne Hrastnik od dveh najprestižnejših, parfumskim stekleničkam in kozmetični embalaži, na pot dejal generalni direktor Andrej Božič. Proizvodnjo v programu namiznega stekla bodo na rovaš omenjenega segmenta povečali za tretjino, na 90 ton stekla na dan. »Šele čez tri do pet let bo jasno, ali smo bili v novi 'ligi' tudi uspešni, ali bomo vodilni dobavitelj v tem segmentu in ali smo dobro izkoristili potencial,« pravi Božič.

Odlični rezultati

Izhodišče za izzive leta 2016 so letošnji rezultati, ki jih Božič ocenjuje za izvrstne. Ocene kažejo 55-milijonske prihodke (13 odstotkov več kot lani), sedemmilijonski dobiček iz poslovanja (60 odstotkov več kot lani) in povprečni mesečni bruto prejemek v višini 1784 evrov (lani 1730 evrov).

»Glede letošnjega dobička nisem bil optimist. Leta 2014 smo ga imeli 4,5 milijona, letos smo presegli sedem milijonov.« Dobiček leta 2016 bo odvisen predvsem od gospodarskih razmer, ki so po Božičevem še vedno zelo nepredvidljive. Rast prihodkov je bila do zdaj upočasnjena zato, ker proizvodnja zaradi remontov oziroma menjav peči od 40 do 50 dni na leto ni obratovala.

Steklarna je od leta 2010 na novo zaposlila 210 ljudi, zdaj jih je skoraj 700, plače so se v šestih letih povišale za tretjino. »Če mi kdo za sto evrov božičnice reče, da to ni bogve kaj, povem, da smo letos po naši oceni skupaj izplačali za 2,2 milijona evrov dodatkov nad kolektivno pogodbo. Če jih ne bi, bi to na zaposlenega pomenilo 3000 evrov manj prihodkov,« razlaga Božič.

Steklarji lahko dobijo dodatek na horizontalno napredovanje v višini do desetih odstotkov plače, dodatek za mentoriranje, bonus na uspešnost proizvodnje in prodaje, dodatna nagrada za uspešnost pa letos znaša petino povprečne bruto plače na zaposlenega.

Tudi invalidsko podjetje dobičkonosno

Invalidsko podjetje, ki ga bodo registrirali z novim letom, ne bo podjetje za parkiranje invalidnih ljudi: »Svoje storitve nam bodo zaračunavali.« Božič tudi od invalidov, ki jih je v podjetju vsako leto približno deset več, pričakuje dobičkonosno poslovanje. V ponedeljek se bo po daljšem premoru spet začela proizvodnja v Opalu. v katerem je letos zato, ker je plastika pri razsvetljavi opazno spodrivala steklo, prodaja upadla, so pa dosegli za 16 odstotkov višjo povprečno ceno izdelkov.

»Opal bo posloval s pozitivno ničlo, zato se ne pogovarjamo več o ukinitvi proizvodnje,« pravi Božič. Leta 2016 načrtujejo 60 milijonov evrov prihodkov, po treh letih velikih investicij pa si bodo nekoliko oddahnili. Letos so v tovarno investirali 6,5 milijona evrov, za kar so se dodatno zadolžili, hkrati pa zadolženost zmanjšali za milijon evrov. Leta 2016 načrtujejo približno dva milijona evrov vlaganj manj.