V Telekomu bodo zmanjšali število zaposlenih

Zaradi pripojitve z Mobitelom se določena delovna mesta podvajajo. Govorice o 600 odpuščenih so v Telekomu zanikali.

Objavljeno
03. november 2011 14.33
Posodobljeno
03. november 2011 14.45
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Telekom Slovenije po letošnji julijski združitvi s hčerinsko družbo Mobitel še vedno izvaja notranjo konsolidacijo in preverja poslovne procese. Šele po končani analizi pa bo znano optimalno število zaposlenih po posameznih procesih in šele takrat bodo lahko govorili o konkretnih številkah.

Projekt prenove poslovnih procesov bo sicer v celoti končan v letu 2015, so danes za STA pojasnili v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, ki je v večinski državni lasti.

Pri tem zanikajo neuradne informacije časnika Žurnal24, da naj bi uprava Telekoma kovala načrte, kako odpustiti 600 zaposlenih. Šlo naj bi predvsem za uslužbence z oddelkov, ki se po pripojitvi Mobitela podvajajo, na primer kadrovska služba in računovodstvo. »To ni res, podatek je izmišljen in zavajajoč,« glede navedene številke pravijo v Telekomu.

Uprava pripravlja načrt optimizacije zaposlenih

»O zmanjševanju števila zaposlenih smo se pogovarjali, vendar podrobnih načrtov še nismo videli; uprava jih še ni pripravila, jih bo pa gotovo v kratkem. Ves čas se sicer pogovarjamo, da je treba po združitvi Telekoma in Mobitela optimizirati število zaposlenih,« pa je za časnik dejal prvi nadzornik Telekoma Tomaž Berginc.

Telekom Slovenije je konec junija, torej še pred pripojitvijo Mobitela, imel 1738 zaposlenih, medtem ko jih je sredi leta 2010 imel še 1863. Mobitel je v tem primerjalnem obdobju število zaposlenih zmanjšal z 1051 na 1026, je razvidno iz Telekomovega polletnega poročila o poslovanju.

V Telekomu so sicer v zvezi s pisanjem časnika o mehkem odpuščanju še pojasnili, da so prejšnji teden na internem portalu Telekoma objavili informacijo o možnosti predčasne prekinitve delovnega razmerja z izplačilom odpravnine v višini ene povprečne mesečne plače (v zadnjih treh mesecih) za vsako leto zaposlitve v Telekomu Slovenije.

Tak način mehkega zmanjševanja števila zaposlenih je v Telekomu Slovenije, kot sami poudarjajo, uveljavljen že vrsto let. Poleg tega ima ta sistem vgrajen vrsto varovalk oziroma pogojev, ki ščitijo kadrovske, razvojne in ekonomske interese družbe, dodajajo. Za predčasne odhode z odpravnino imajo v poslovnem načrtu zagotovljenih 1,5 milijona evrov.

Žurnal24 sicer danes še piše, da je revizijska hiša Deloitte, ki bi do konca septembra morala opraviti posebno revizijo nekaterih spornih poslov oziroma naložb v preteklosti, zaradi obsežnosti dela upravo prosila, naj ji rok podaljša za dva meseca. Poleg tega navajajo, da naj bi skupina Telekom letos imela med 40 in 50 milijoni evrov dobička.