V Tetu se danes »peče«

Bodo za trboveljsko termoelektrarno dobili novega lastnika ali bodo blok ugasnili in družbo s 160 zaposlenimi likvidirali?

Objavljeno
15. september 2014 12.41
Termoelektrarna Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje − Novico dneva slovenska energetika danes pričakuje iz trboveljske termoelektrarne (Tet). Danes bo znano, ali bodo z ruskim oligarhom Olegu Burlakovu oziroma njegovo švicarsko družbo Edelweiss Investment dobili novega lastnika ali pa bodo 125-megavatni blok ugasnili in družbo s 160 delovnimi mesti vred likvidirali. V Tetu pričakujejo, da bo več znanega do 13. ure. Burlakovov pooblaščenec Nenad Borković to dopoldne ni dosegljiv, s HSE pa sporočajo, da bodo medije pravočasno obvestili o rezultatih pogajanj.

Danes se namreč izteče rok, ki so si ga v HSE postavili za pogajanja z ruskim investitorjem. Če jim Teta ne uspe prodati, bo 125-megavatni blok za Savo v mesecu dni prvi energetski objekt v državi, Tet pa prva energetska družba v redni likvidaciji.

Sklep o tem naj bi sprejeli na skupščini 30. septembra. Pred dobrima dvema tednoma je Borković zagotavljal, da tokrat ni zadržkov, da pogajanja ne bi uspela. Zato pa vidi zadržke »druga stran«: če se namreč HSE in Edelweiss Investment pogodita o − neuradno − vsaj sedemmilijonskih vlaganjih v termoenergetski blok za Savo, potem najbrž zaveza o tem, da bo obdržal 150 delovnih mest, odpade. Na sedem milijonov sicer v Tetu ocenjujejo vlaganja v obnovo kotla.

Prvi mož HSE Blaž Košorok je Franciju Blazneku, direktorju Teta, že na avgustovski skupščini naročil, naj začne postopke za izvedbo redne likvidacije, ki naj bi jo potrdili na septembrski skupščini, če prodaja pade v vodo. V tem primeru bo dobrih 160 ljudi spet prejelo odločbe za čakanje na delo.

Tet danes še vedno obratuje kljub pesimističnim napovedim, da imajo na deponiji premogovnih zalog zgolj do 10. septembra. Brez energenta so ostali po tistem, ko so jim iz Premogovnika Velenje javili, da po 15. avgustu zaradi težav pri zagotavljanju potrebnih količin energenta za šoštanjsko elektrarno ne bodo mogli izpolniti pogodbenih obveznosti − to je 100.000 ton lignita. Zasavskega premoga ni na deponiji Teta že od lani.

Likvidacija Teta pa ne bo ustavila postopka glede ugotovitev revizije v poslih med Tetom in trboveljskim Prototipom CC v obdobju, ko je bil na čelu Teta dva mandata Marko Agrež, od septembra 2011 pa Franci Blaznek. Avgustovska skupščina je po podatkih iz bližine vodstva Teta namreč družbi naložila, da v treh mesecih vloži tožbe za povrnitev škode v zvezi z vodenjem posameznih poslov družbe, ki so nastali kot posledica kršitve dolžnosti poslovodstev oziroma nadzornih organov Teta. Za predhodno pravno oceno utemeljenosti vložitve tožb ter za pripravo in vložitev tožb za povrnitev škode in zastopanje družbe v postopkih pred sodiščem so imenovali eno od ljubljanskih odvetnic. Po sklepu skupščine je moralo vodstvo Teta z njo že skleniti pogodbo in zagotoviti dokumente za proučitev zadev, na septembrski skupščini pa bodo o morebitnih vloženih tožbah že seznanjeni tudi družbeniki.