V Volkswagnu še preiskava suma podkupovanja v svetu delavcev

Pod drobnogledom tožilstva naj bi se znašel delavski direktor, ki naj bi več let dobival neupravičeno visoke nagrade.

Objavljeno
12. maj 2017 18.45
Volkswagen Emissions Scandal
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Berlin – Nemški organi pregona so sprožili preiskavo suma kaznivega dejanja zlorabe zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma podkupnin članov sveta delavcev v avtomobilskem velikanu Volkswagen. Gre za nov udarec temu koncernu, ki ga že od septembra 2015 pretresa afera s prirejanjem rezultatov testov izpušnih plinov pri avtomobilih z dizelskim motorjem.

Predstavniki tožilstva v mestu Braunschweig, ki se nahaja blizu Volkswagnovega sedeža v Wolfsburgu, ne želijo dajati podrobnejših informacij. Tožilka Julia Meyer je zatrdila le, da "imajo primer", poročajo tuje tiskovne agencije.

Sum o večletnih neupravičeno visokih nagradah

Kdo so osumljenci, ki so v središču preiskave, tako uradno ni znano. Nemški dnevnik Braunschweiger Zeitung in nemški portal Juve sicer navajata, da se je pod drobnogledom tožilstva znašel delavski direktor Bernd Osterloh. Preiskovali naj bi sum, da je več let dobival neupravičeno visoke nagrade.

V svetu delavcev so v odzivu na novico izrazili prepričanje, da so bila spoštovana vsa njihova pravila in da to velja tudi za izplačila Osterlohu.

Sveti delavcev v nemških podjetjih igrajo zelo pomembno vlogo, ponavadi imajo tudi svojega predstavnika v upravi. Neupravičena poraba sredstev podjetij pa v Nemčiji velja za zlorabo zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Afera dieselgate

Volswagen sicer že od septembra 2015 pretresa afera dieselgate. Avtomobilski proizvajalec je namreč milijone dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je v času testiranj zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cesti.

Koncern je moral zaradi goljufije plačati milijardne kazni in odškodnine. Skupno je za ta namen oblikoval že več kot 22 milijard evrov rezervacij, končni račun pa bi lahko bil še precej višji.