Varnostnike izkoriščajo do zadnjega diha

Varnostniki Varnosti Koper so ostali brez plač, prezaposlujejo jih v sestrski podjetji po slabših pogojih.

Objavljeno
03. oktober 2012 23.40
rsi_NOGOMET OLI MAR
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Le skupina od 170 zaposlenih podjetja Varnost se je danes udeležila protestnega shoda in stavke pred upravno stavbo v Kopru. Z njo so zaposleni opozorili na nemogoče razmere, v katerih delajo varnostniki. Večina jih prejema minimalne plače, zdaj še teh ne.

Podjetje Varnost Koper, ki posluje tudi po drugih delih države, se je znašlo v finančnih težavah. V zadnjem času je podjetje izgubilo več večjih naročnikov, kot so Banka Koper, Droga Kolinska, Avtoplus Koper, Rižanski vodovod ... To pa je povzročilo težave. Podjetje zaposlenim ni izplačalo plač za avgust in večine regresa za dopust, vse pa kaže, da tudi plač za september ne bo. Zato so stavkajoči postavili tri zahteve: izplačilo zamujenih plač in regresa, prenehanje enostranskih posegov v pogodbe o zaposlitvi in začetek stečajnega postopka. Kaže, da je lastnik Varnosti Koper, Matej Svet, že začel uresničevati tretjo zahtevo, saj je izjavil, da je v petek na sodišče vložil predlog za stečajni postopek.

Približno 30 do 50 od vseh zaposlenih je lastnik Varnosti ponudil novo zaposlitev v enem od dveh sestrskih podjetij (Sintal ali Securita), kjer jim ponuja od 20 do 100 evrov (bruto) nižje plače. Pogodbe o zaposlitvi predvidevajo plačilo za 40 ur dela na teden le od 520 do 550 evrov bruto na mesec. To je manj od minimalne plače in šele z dodatki se varnostniki prebijejo do minimalne plače (763 evrov) ali malo čez ta znesek. Vprašanje je, ali je takšno prezaposlovanje delavcev sploh skladno z zakonom.

»Ta opozorilna stavka ne zadeva samo Varnosti, ampak opozarja na neurejene razmere na področju zasebnega varovanja v Sloveniji. Veljajo visoki tehnični standardi, zaposleni pa nimajo kolektivnih pogodb. Če razmer ne bodo uredili, bodo prihodnjič stavko zaostrili,« je povedal Euro Brozič, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije Koper.