Več kot 40 komentarjev na korektivne ukrepe za prevzem Pro Plusa

V AVK vsebine komentarjev ne razkrivajo, prav tako še ni znano, kdaj bi lahko sprejeli odločitev.

Objavljeno
26. marec 2018 16.43
Pop TV A kanal
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Agencija za varstvo konkurence (AVK) je na predlog korektivnih ukrepov, ki ga je v postopku prevzemanja Pro Plusa dala družba Slovenia Broadband, prejela več kot 40 komentarjev in pobud, ki jih še analizira, so danes za STA povedali v AVK. Vsebine komentarjev ne razkrivajo, prav tako še ni znano, kdaj bi lahko sprejeli odločitev.

V AVK pravijo, da je posredovanje predloga korektivnih ukrepov del postopka presoje koncentracije. »Agencija bo sprejela odločitev, ko bo razpolagala z vsemi potrebnimi podatki in bo zaključena presoja,« so še povedali.

Družba Slovenia Broadband – ki ima istega lastnika kot telekomunikacijski ponudnik Telemach – je predlagala več korektivnih ukrepov, ki se med drugim nanašajo na ohranitev ločene korporacijske strukture, prodajo nekaterih otroških TV-programov in oglaševanje.

Tako bi se Slovenia Broadband zavezala, da bi za pet let obdržala Pro Plus kot podjetje ločeno od kateregakoli povezanega podjetja, ki je operater, vključno s Telemachom. V tem času bi imela Pro Plus in Telemach ločeno poslovodsko in uredniško politiko.

Slovenia Broadband bi poleg tega v roku šestih mesecev po pogojih, ki bi jih odobril AVK, prodala TV-programa Orlando Kids in OK Bambino (pred kratkim preimenovan v Pikaboo).

Na področju oglaševanja bi Slovenia Broadband poskrbel, da bi povezano podjetje, ki se ukvarja s trženjem oglaševanja na TV-kanalih Pro Plusa, med drugim odnose s kupci oglaševanja vedno urejalo v pisni obliki in da kupcem oglaševanja na TV-kanalih Pro Plusa ne bi bila naložena obveznost eksluzivnega sodelovanja in bi se lahko prosto pogajali glede posameznega TV-kanala, programa na tem kanalu in/ali časovnega termina, v katerem bi želeli oglaševati.

Slovenia Broadband med drugim tudi ne bi smel namenoma storiti ničesar, kar bi lahko zmanjšalo kakovost signala in vsebin na TV-kanalih Pro Plusa.

Največja medijska združitev

Skupina United Group, ki je v lasti globalne naložbene družbe KKR in EBRD in je trenutno v Sloveniji lastnica Telemacha, je v začetku julija lani objavila, da je od družbe CME kupila medijski portfelj v Sloveniji in na Hrvaškem. V Sloveniji je to družba Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A, na Hrvaškem komercialna Nova TV. United Group bi s prevzemom Pro Plusa pod eno streho združil največja igralca na svojem področju, lastnika infrastrukture (Telemach) in generatorja medijskih vsebin (Pro Plus).

Gre za največjo medijsko združitev v samostojni Sloveniji, ki je po navedbah medijskih strokovnjakov pred zahtevno nalogo zaradi preučitve vplivov nakupa na več trgih postavila tudi regulatorje. Prevzem je sicer odmeval tudi v politiki, na nujni seji se je lansko jesen sestal odbor DZ za kulturo in ministrstvu naložil vsebinsko odločanje o prevzemu, poslanci Levice pa so pozivali k neizdaji soglasja za prevzem. K skrbnemu pretehtanju vseh vidikov povezovanja so AVK pozvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije.

Hrvaški svet za elektronske medije je novembra lani zavrnil izdajo soglasja za prevzem Nove TV zaradi nedovoljene koncentracije medijev.

V Sloveniji so vlogo za soglasje oddali tudi na ministrstvo za kulturo, a je to vlogo zavrglo, ker je ocenilo, da za to ni pristojno, saj družba Pro Plus v razvidu medijev ni vpisana kot izdajatelj televizijskega programa.