Več kot deset interesentov za Adrio Airways

Interes za 74,87-odstotni delež Adrie Airways je izkazalo več kot deset vlagateljev. Imen AUKN ni želela razkriti.

Objavljeno
12. september 2012 15.24
Posodobljeno
12. september 2012 15.24
A. S., gospodarstvo, Je. G., Delo.si
A. S., gospodarstvo, Je. G., Delo.si

Ljubljana - Interes za vstop v proces prodaje 74,87-odstotnega deleža družbe Adria Airways je izrazilo več kot deset interesentov, so danes sporočili iz AUKN. Odbor vlagateljev in Agencija imen potencialnih investitorjev  zaradi interesa postopka nista razkrila.

»Sam postopek prodaje poteka po začrtanih okvirih. Namen je, da se v postopku pridobi kar najbolj primernega partnerja, ki bo zagotovil družbi dolgoročni obstoj na trgu,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Že lansko jesen je bilo ob državno-bančni dokapitalizaciji - 49,5 milijona evrov je prispevala država, pol milijona dotedanja 83-odstotna lastnica PDP in skupaj 19,7 milijona evrov NLB, UniCredit, Hypo Alpe-Adria-Bank in Abanka Vipa - iskanje strateškega partnerja napovedano kot naslednja stopnja sanacije družbe.

Adria Airways je lani ustvarila načrtovanih 12 milijonov izgube, v letošnjem prvem četrtletju planiranih osem milijonov - takšna naj bi bila številka tudi konec leta -, ob šestmesečju pa je bila izguba za milijon evrov manjša od načrtovane.

Razmere na svetovnem letalskem trgu so za iskanje strateškega partnerja neugodne. Med kandidati se ponavadi omenjata nemški Lufthansa in Air Berlin, arabski prevozniki, Turkish Airlines in finančne združbe.