Več kot tretjina terjatev v stečaju Polzele prednostnih

Skupno je prijavljenih dobrih 8,4 milijona evrov terjatev, v tovarni nogavic v stečaju pa še vedno dela skoraj sto ljudi.

Objavljeno
24. maj 2017 23.52
regent/POLZELA
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Polzela – Stečajni upravitelj polzelske tovarne nogavic Zlatko Vili Hohnjec je objavil osnovni seznam preizkušenih terjatev. Celjsko okrožno sodišče mu je odobrilo mesec dni več časa, saj je bilo terjatev kar 492 v skupni vrednosti 8,4 milijona evrov, od tega kar 3,1 milijona evrov prednostnih. Hohnjec je priznal 8,2 milijona evrov terjatev.

Največ terjatev do propadle Polzele, ki je v stečaju od decembra lani, ima država. SDH je prijavil okoli 650.000 evrov terjatev, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pol milijona evrov, več sto tisoč evrov še Finančna uprava RS (Furs).

Svojo terjatev v višini 26.600 evrov je prijavila tudi nekdanja predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak. Ta – Polzelo je vodila v času prisilne poravnave in jo tudi uspešno končala, čeprav tovarna zgolj mesec dni po prisilni poravnavi spet ni imela sredstev za plačilo prispevkov – je v stečaju prijavila prednostno terjatev, stečajni upravitelj pa jo je priznal kot navadno. Verjetnost, da bo Dvorjakova kar koli dobila, je tako skoraj nikakršna.

Zanimanje za nakup obstaja

Hohnjec je v torek celjskemu sodišču poslal tudi predlog prodaje poslovne celote, vendar ga sodišče včeraj še ni objavilo. Hohnjec za zdaj o prodaji ali morda zgolj najemu noče govoriti: »Ne upam ničesar napovedovati, ker se hitro kaj spremeni. Zanimanje je, koliko je pa resno, pa pred prodajo ne morem vedeti.«

Po opravljeni cenitvi je tržna vrednost nepremičnin, torej poslovno-industrijskega kompleksa, prodajaln, zemljišča in nepremičnin zunaj kompleksa tovarne, skoraj pet milijonov evrov, likvidacijska vrednost pa 3,3 milijona evrov. Premičnine in zaloge so po tržni vrednosti skupaj ocenjene na dobrih 2,4 milijona evrov, po likvidacijski pa 1,5 milijona evrov.

Zaposlenih še skoraj 100 delavcev

Polzela tudi v stečaju posluje. Zdaj imajo zaposlenih 98 delavcev, kar je več, kot so sprva načrtovali. »Dela je dosti in precej naročil, sicer delavcev ne bi bilo toliko,« je povzel Hohnjec.