Več zemljišč v Ljubljani na dražbo

Stečajni upravitelj CPL prodaja parcele. Kdaj in koliko bo poplačal navadne upnike?

Objavljeno
04. maj 2017 17.33
Cestno podjetje Ljubljana 5.12.2013 Ljubljana Slovenija
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana − Stečajni upravitelj Cestnega podjetja Ljubljana je sklical tri javne dražbe, na katerih bo prodajal nepremičnine s skupno izklicno ceno 6,2 milijona evrov. Doslej jih je že večkrat neuspešno prodajal.

V četrtek, 15. junija, bodo v prostorih propadlega Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) potekale javne dražbe. Stečajni upravitelj bo prodajal pretežno stavbna zemljišča v Podutiku z izklicno ceno skoraj 4,5 milijona evrov, pozidano parcelo na Povšetovi za 1,5 milijona evrov ter stavbna in kmetijska zemljišča na Škofljici, in sicer v katastrski občini Lanišček. Izklicne cene so brez davka.

Stečajni upravitelj CPL Veljko Jan je ta zemljišča doslej neuspešno prodajal. Do konca januarja je namreč zbiral zavezujoče ponudbe, a te ni dal nihče. Zato je sodišče predlagalo ponovno prodajo s kombinirano javno dražbo z zniževanjem in zviševanjem izklicne cene. Ta poteka v dveh korakih; najprej z zniževanjem izklicne cene, dokler prvi ponudnik ne da ponudbe. Dražba se nato v drugem koraku nadaljuje z zviševanjem dosežene cene.

Predvidena za stanovanja

Po besedah Veljka Jana je zemljišče na Povšetovi dolgoročno zanimivo za stanovanjsko gradnjo, stanovanjski kompleks je bil predviden tudi v Podutiku. Tržna cena zemljišča v Podutiku znaša 8,9 milijona evrov, je zapisano opisu stečajne mase CPL.

»Za Podutik je nekaj malega zanimanja, za Lanišček in Povšetovo pa več,« pravi Jan. Zanimajo se gradbinci, a Jan opozarja, da ni veliko kupcev za velike komplekse, kot je tisti v Podutiku: »Še posebej glede na razmere v Ljubljani, kjer se lahko kupijo prazna stanovanja in ta prodajajo.«

Poleg teh nepremičnin v premoženju ljubljanskega cestnega podjetja v stečaju ni več mnogo večjega premoženja. Večji nepremičninski sklop je še ob Stolpniški v Ljubljani, kjer je bil sedež družbe. Javna dražba za prodajo tega zemljišča konec marca ni bila uspešna, zato Jan pripravlja novo prodajo. Tržna vrednost znaša slabih šest milijonov evrov. Na Hrvaškem pa CPL je more prodati nekdanjega počitniškega doma v Volparija v Savudriji zaradi tožbe glede vknjižbe lastninske pravice v zemljiški knjigi.

Plačilo terjatev

CPL je doslej že poplačal vse prednostne terjatve delavcev, navadne terjatve pa bodo začeli poplačevati po plačilu ločitvenim upnikom. Tem naj bi plačali do konca leta, pravi Jan. Za navadne upnike ima pripravljenih 9,5 milijona evrov, po simulaciji bi bili poplačani okoli 20-odstotno.

Končno poplačilo bo odvisno od prihodnjih prodaj in poplačil terjatev. Pri poplačilu navadnih upnikov je pomembno tudi, koliko bodo dobili plačano ločitveni upniki. Ti bodo namreč razliko med prijavljenimi in poplačanimi terjatvami lahko prijavili k navadnim terjatvam.