Vino Brežice: dražba za znamke neuspešna

Sledi poskus neposredne prodaje, za Aquo+, Vivo, Aqua Romano, Bistro Vito in Evito ponujali 3700 evrov.

Objavljeno
15. oktober 2014 22.04
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Brežice – Za danes načrtovana dražba petih blagovnih znamk Vina Brežice z izklicno ceno 3700 evrov ni bila uspešna. Julija je nezavezujočo ponudbo podala ena izmed največjih slovenskih družb za polnjenje pijač, stečajni upravitelj zdaj upa na prodajo prek neposredne pogodbe.

»Ne vem, zakaj se omenjeno podjetje dražbe ni udeležilo,« je za Delo dejal Zlatko Vili Hohnjec, od jeseni 2009 stečajni upravitelj Vina Brežice: »Morda je bila malomarnost, ker jim je to majhna in obrobna zgodba, morda kaj drugega. Upam, da mi jih bo uspelo motivirati in da mi najkasneje naslednji teden oddajo ponudbo v višini izklicne cene.«

Pred junijskim informativnim zbiranjem ponudb za 14 blagovnih znamk (18 registracij) je Hohnjec pričakoval interes Coca-Cole. Namesto multinacionalke je izklicno ceno za današnjo dražbo za pet blagovnih znamk (po dve registraciji za Aquo+ in Vivo ter ena za Aqua Romano, Bistro Vito in Evito) postavilo slovensko podjetje.

Prodaja blagovnih znamk, s katerimi je Vino Brežiče nekoč soustvarilo osemodstotni delež na slovenskem trgu pijač, je eno zadnjih dejanj stečajnega postopka. Prilivi v stečajno maso so do polletja letos znašali 3,4 milijona evrov (2,5 milijona evrov za nepremičnino v Šentlenartu), odlivi za poplačilo prednostnih upnikov 1,3, za ločitvene upnike pa 1,2 milijona evrov. Stroški stečaja znašajo 580.000 evrov, na računu podjetja je bilo konec junija še 235.000 evrov.

Hohnjec, ki je zahtevke delavcev poplačal v celoti, upa, da bo med zaposlene razdelil še od 100.000 do 150.000 evrov obresti. Višina nakazil bo odvisna tudi od uspešnosti izterjave dolžnikov; s terjatvami so do zdaj zbrali 346.000 evrov.

Izterjava preostalih dolžnikov v veliki večini primerov po mnenju upravitelja ni več racionalna. Hohnjec je tako na razpisu upnikom avgusta ponudil prevzem 13 terjatev v skupni višini 232.000 evrov, a interesa ni bilo. Med dolžniki je tudi zadnji direktor družbe Mihajlo Čule (24.863 evrov, družba Druga bajta njegovih sinov je dolžna 105.340 evrov), ki mu je brežiško okrajno sodišče oktobra izreklo 14 mesecev zaporne kazni.