Vlada in poslanci za nadaljevanje privatizacije

Dragonja napovedal, da bodo strategijo upravljanja pripravili v dveh mesecih.

Objavljeno
01. oktober 2014 14.05
Posodobljeno
01. oktober 2014 14.05
Telekom Slovenije - Vilharjeva 06.novembra 2013
Maja Grgič, gospodarstvo, Je. G., Delo.si, STA
Maja Grgič, gospodarstvo, Je. G., Delo.si, STA

Ljubljana - Člani odbora za javne finance in monetarno politiko razpravljajo o prodaji državnih naložb. »Dosedanja privatizacija je bila nepregledna. Obstajajo sumi korupcije tako pri prodaji Heliosa in Aerodroma Ljubljana,« je dejal Luka Mesec (Združena levica). Opozoril je, da državno lastništvo ni razlog za krizo v Sloveniji, da pa privatizacija predstavlja tveganje za izgubo delovnih mest in nezmožnost vplivanja na industrijsko politiko.

Zato je predlagal, da naj vlada poslancem v novem sklicu nemudoma poroča o poteku prodajnih postopkov, državni zbor pa da naj razveljavi lanski sklep o soglasju k odtujitvi državnih naložb.

»S privatizacijami, ki so že bile potrjene, je treba nadaljevati, da ne bi prišlo do negativnih makroekonomskih vplivov,« je dejal državni sekretar Metod Dragonja. Opozoril je na zaveze, ki jih je Slovenija dala tako Evropski uniji kot mednarodnim finančnim trgom. Prekinitev privatizacije bi zato po njegovih besedah lahko vodila v znižanje bonitete Slovenije in v sankcije ustavitve kohezijskih sredstev.

Napovedal je, da bo vlada v dveh mesecih državnemu zboru predložila strategijo upravljanja kapitalskih naložb države.

Marko Pogačnik (SDS) je dejal, da pri privatizaciji nimamo izire in si nove blaqmaže z zaustavitvijo rpivatizacije ne moremo privoščiti: »Vse, ki temu nasprotujejo, bi vprašal, kako bodo poravnali približno milijardne obveznosti Slovenskega državnega holdinga (SDH), Kapitalske družbe in dologove javnih financ?« Pogačnik je dejal, da pri prodajah zaupa delu vodstva SDH. Po negovih besedah si vodstvo SDH za prodajo Aerodroma Ljubljana zasluži vse pohvale tako za iziro statreškega lastnika kot za doseženo ceno, ki je presegla pričakovanja. Pogačnik je vlado še pozval, da naj čim prej pripravi predloge za nove nadzornike SDH in strategijo upravljanja državnih naložb.

France Križanič (SD) je povedal, da se v SD zavzemajo za premišljeno prodajo. Ponovil je izjave nekaterih kolegov, da je bil seznam 15 podjetij izsiljen, da pa je treba za razpravo o tem dobiti ustrezne informacije.

Jožef Horvat (NSi) je ocenil, da je naš nacionalni interes izpred nekaj let je bankrotiral. »Državno premoženje moramo prodajati, ker nimamo denarja. Minister Mramor ima svetle noči, ko študira, kako zagotoviti denar za plače državnih uslužbencev, poslancev...«

Odbor ni niti odločal o nobenem od sklepov, ki jih je predlagala ZL. Kot je pojasnila predsednica odbora, mora SDH do konca oktobra tako in tako državnemu zboru poročati o svojem delu, odbor pa že ima tudi njegvo četrletno poročilo. Predlog Združene levice, da naj državni zbor prekliče svoj sklep o privatizacijskem seznamu pa bi po njenem pojasnilu moral biti vložen kot akt, zato bo odbor o tem odločal na eni o rednih sej, predvidoma novembra.