Vlada o Pircu morda v četrtek

Stanovanjski sklad NS bo v polni sestavi predvidoma do konca leta.

Objavljeno
04. november 2011 19.41
Posodobljeno
05. november 2011 09.00
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Po poteku mandata ministru Roku Žarniću v nadzornem svetu SSRS ima ta organ štiri člane. Z okoljskega ministrstva bodo vladi poslali gradivo za odločanje o predlogu za razrešitev direktorja SSRS.

Na zadnji seji nadzornega sveta SSRS v polni zasedbi je direktor stanovanjskega sklada (SSRS) Primož Pirc odgovoril na argumente o negospodarnem ravnanju pri projektih Brdo in Pivka. Nadzornikov ni prepričal, saj so ponovno izglasovali predlog za njegovo razrešitev. Kot je povedal novi predsednik nadzornikov Franc Stanonik, bo ministrstvo za okolje in prostor kot pristojno ministrstvo predvidoma v ponedeljek vladi poslalo gradivo za nadaljevanje prekinjene točke dnevnega reda o predlogu za Pirčevo razrešitev. Stanonik pričakuje, da bo vlada predlog obravnavala na četrtkovi seji. »Predlog je argumentiran in temeljito obrazložen, zato ne vidimo razlogov, da ne bi bil sprejet,« je dejal vodja nadzornikov. Po naših neuradnih informacijah pa se vladi z odločanjem o tem ne mudi, saj ima direktor SSRS pri nekaterih članih še vedno močno podporo.

Spomnimo, da nadzorniki Pircu očitajo nakup 24 vrstnih hiš v Pivki leta 2008, ocenjenih na 3,3 milijona evrov, od katerih skladu do zdaj ni uspelo prodati niti ene, predvsem pa povzročitev škode v vrednosti več kot 14,4 milijona evrov ter zavlačevanje pri projektu Brdo, ker je odstopil od pogodbe s takrat potapljajočim se GPG in unovčil bančno jamstvo, čeprav bi po njihovem mnenju projekt moral nadaljevati v skladu s pogodbo GPG-jev partner pri projektu Nivo iz Celja. Sklad je zemljišča za 650 stanovanj kupil pretežno v letih 2003 in 2004, po številnih zapletih je prva gradbena dovoljenja dobil v letih 2008 in 2010. Podatka o vrednosti celotnega projekta na Brdu sklad ne razkriva, po prvotnih načrtih pa bi moral biti končan prihodnje leto. Pirc je pojasnil, da gradbišče stoji in da bo zaradi zastoja, ker nadzorni svet ne dovoli objave javnega razpisa za novega izvajalca, tako v najboljšem primeru do pomladi.

Kot smo že poročali, v skladu z zakonodajo funkciji ministra in člana v nadzornem svetu SSRS nista več združljivi. Tako je mandat ministru Roku Žarniću v skladu z vladnimi zahtevami potekel konec prejšnjega meseca, vodenje organa pa je prevzel Franc Stanonik. Pojasnil je, da bo novi član predstavnik ministrstva za okolje, kjer morajo pripraviti predlog za obravnavo na vladi. Postopki bodo verjetno stekli v prihodnjih dneh, Stanonik pa pričakuje, da bo nadzorni svet v polni zasedbi do konca leta.