Vlada podjetju Revoz dodelila 45.5 milijona evrov spodbude

Dodelila jo je pod pogojem, da bo priglašeno pomoč odobrila Evropska komisija.

Objavljeno
10. november 2011 14.22
Posodobljeno
10. november 2011 14.22
Gašper Boncelj, Na kolesih
Gašper Boncelj, Na kolesih

Ljubljana - Slovenija bo Revozu za projekt prihodnje proizvodnje modelov naslednjega twinga in štirisedežnega smarta namenila 45,5 milijona evrov. Tako je na današnji seji odločila vlada, pomoč mora odobriti tudi evropska komisija, njena odločitev pa naj bi bila znana še pred koncem letošnjega leta.

Danes je predsednik uprave Revoza Aleš Bratož za Delo povedal, da gre za tolikšen znesek pomoči, da ga je treba z vlogo o pojasnitvi projekta priglasiti evropski komisiji, kar so storili oktobra, odgovor pa pričakujejo decembra. Meni, da bo odobritev komisije pozitivna, saj kot pravi, niso prvi v Evropi, ki so zaprosili za takšno pomoč, in da je tovrstno dodeljevanje sredstev v avtomobilski industriji v evropskih državah splošna praksa.

Zavrača domače kritike subvencij in dodaja, da imajo v Sloveniji številne pozitivne zunanje učinke in da se te naložbe državi povrnejo. Na naše vprašanje, koliko bo v novem projektu lokalnih dobaviteljev sestavnih delov, je Bratož dejal, da se Revoz zaradi želje po čim nižjih stroških zanje zanima, da so se trudili, a da morajo biti konkurenčni in da bo uspeh, če bodo ohranili obstoječo raven domačih dobaviteljev.

Projekt Edison

Odločitev, da bodo v Revozu v prihodnje izdelovali tako prihodnjega twinga kot štirisedežnega smarta, izhaja iz sporazuma iz lanskega aprila med Renaultom in Daimlerjem o sodelovanju na različnih področjih, med drugim tudi pri manjših avtomobilih. Smart je Daimlerjeva znamka, ki trenutno proizvaja le dvosedežni mini model smart fortwo, znova pa bo uvedla tudi večji model s štirimi sedeži. Tega bodo po odločitvi obeh družb skupaj z naslednjim twingom izdelovali v Revozu, in sicer predvidoma ob koncu leta 2013.

Gre za industrijski projekt z imenom Edison, ki za ta dva modela predvideva novo vozno osnovo, gre za avtomobila, ki bosta imela drugače kot doslej pogon na zadnji kolesni par. Najprej bosta na voljo s klasičnimi motorji na notranje zgorevanje, nekaj pozneje pa še z električnim pogonom. Obstoječa vozna osnova clia II in twinga ni uporabna za nadaljevanje; kot je že pred časom povedal direktor Revoza, bo treba na novo vzpostaviti še proizvodne procese v karosernici in lakirnici.

V prvem polnem proizvodnem letu - novomeška tovarna naj bi v letih 2013-2014 delovala s polnimi tremi izmenami - naj bi v Revozu izdelali nekaj manj kot 200.000 avtomobilov obeh modelov skupaj.

Njuna proizvodnja je po današnjem sporočilu vlade predvidena vsaj do konca leta 2019, vrednost investicijskega projekta pa je ocenjena na 326 milijonov evrov. Tokratnih 45,5 milijona evrov ni prva slovenska pomoč Revozu: leta 2004 je bila podpisana pogodba o sofinanciranju naložbe za renault twingo, leta 2009 pa za sofinanciranje proizvodnje modela renault wind. Za prvo naložbo je Slovenija prispevala 38,5 milijona evrov, za drugo pa 12,9 milijona evrov.