Vlagatelji vse bolj naklonjeni nakupom obveznic in komercialnih zapisov

O izdajah financiranju podjetij na kapitalskem trgu smo se pogovarjali z analitikom Alte Invest Matejem Šimnicom.

Objavljeno
23. december 2015 16.49
ace*Matej Šimnic
Nejc Gole
Nejc Gole

Iz borznoposredniške hiše Alta sporočajo, da se slovenska podjetja vse pogosteje odločajo za financiranje na trgu kapitala: »Številna uspešna slovenska podjetja so zelo dobro izkoristila okolje nizkih obrestnih mer in presežne likvidnosti ter uspela znižati stroške in izboljšati strukturo financiranja.«

O alternativnem financiranju na kapitalskem trgu in izkušnjah podjetij s tem pišemo TUKAJ.

O izdajah podjetniških obveznic in komercialnih zapisov pa smo se pogovarjali z analitikom Alte Invest Matejem Šimnicom.

Zakaj je bilo letošnje leto rekordno, kar se tiče izdaj komercialnih zapisov in podjetniških obveznic?

Razlogov za to je verjetno več, v ospredju pa je predvsem dinamika obrestnih mer. Prilagajanje obrestnih mer pri bančnih posojilih je pogosto počasnejše kot pri depozitih, določena podjetja pa v času krize niso bila najbolj zadovoljna z obravnavo na bankah. Vse večja razširjenost alternativnih virov financiranja tako podjetjem omogoča, da zmanjšajo odvisnost od bank in obenem izkoristijo težave vlagateljev, ki so zaradi nizkih obrestnih mer pod pritiskom. Predvsem institucionalni vlagatelji so tako v trenutnih razmerah prisiljeni iskati nove naložbene priložnosti in so vse bolj naklonjeni nakupom obveznic in komercialnih zapisov, čeprav te naložbe pogosto niso najbolj likvidne.

Ali se je za podjetje ugodneje zadolžiti na trgu kot najeti kredit?

Vse je odvisno od finančnega položaja podjetja, velikosti izdaje in nekaterih drugih dejavnikov. Poleg samih stroškov pa je potrebno upoštevati, da lahko izdajatelj precej prilagodi pogoje in odplačilo glavnice dolga ter obresti povsem prilagodi poslovnemu ciklu. To pa ima za podjetja določene prednosti.

Za katera podjetja so primerne izdaje obveznic in za katera komercialnih zapisov?

Komercialni zapisi so primerni za kratkoročno financiranje zalog in drugega obratnega kapitala, medtem ko so obveznice namenjene dolgoročnejšemu financiranju raziskav in razvoja, prodora na nove trge in nakupa strojev ter ostalih osnovnih sredstev. Vlagatelji si sicer v obeh primerih želijo, da so izdaje čim večje in da papir na organiziranem trgu dosega določeno likvidnost. Vseeno pa so možno tudi manjše izdaje, a so v tem primeru dogovarjanja s potencialnimi kupci precej bolj intenzivna.

Kakšna so vaša pričakovanja glede zadolževanja podjetij na trgu kapitala v novem letu?

Pričakujem, da bodo tudi v letu 2016 razmere na finančnih trgih podobne letošnjim, kar bi lahko še naprej pozitivno vplivalo na razvoj trga podjetniških obveznic in komercialnih zapisov. Na drugi strani pa so se tudi razmere v bančnem sektorju precej izboljšale in bodo verjetno tudi banke želele zadržati kliente.