Vloga Lafarge Cementa po novem nepregledna

Na Arsu spremenili mnenje in pozvali Lafarge Cement k čistopisu vloge za okoljsko dovoljenje.

Objavljeno
12. januar 2012 20.32
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Zagorje – Trboveljski Lafarge Cement (LC) mora na poziv Agencije RS za okolje (Arso) v mesecu dni zaradi popolne nepreglednosti dopolniti vlogo za okoljsko dovoljenje za proizvodnjo cementa. Ali bodo to storili, v LC še ne vedo, saj morajo vlogo najprej proučiti.

Če je ne dopolnijo, jo bo Arso zavrgel kot nepopolno, če bodo poziv upoštevali, pa jih čaka zahteven postopek, v katerem bodo napravo obravnavali kot novo; v njem bo imela javnost odločilen vpliv.

Najbolj zanimiv del Arsovega poziva je gotovo pojasnilo Adrijane Viler Kovačič, namestnice generalnega direktorja, o nepreglednosti vloge. Po Kovačičevi je to posledica številnih (več kot trideset, o. p.) dopolnitev. Da bi se v ponovnem postopku izognili različnim interpretacijam in nejasnostim ter vlogo hitreje obravnavali, Arso od LC v mesecu dni zahteva »čistopis, iz katerega bodo nedvoumno razvidna vsa pomembna dejstva in okoliščine«. Na Arsu niso odgovorili na vprašanje Dela, kako je mogoče, da so na podlagi prav te vloge, o kateri zdaj pravijo, da je nepregledna, Lafargeu leta 2008 izdali odločbo, zaradi katere je smel dve leti vsak dan sežgati do sto ton odpadkov. V LC bodo, zagotavljajo, tudi v prihodnje spoštovali odločitve države, v skladu z njimi sprejeli tudi svojo končno odločitev, poudarjajo pa, da jim podaljševanje postopka povzroča poslovno škodo, ki ob negotovem gospodarskem okolju postavlja v negotovost prihodnost LC.

Boštjan Pihler v imenu okoljskih aktivistov Eko kroga podpira Arsov poziv: »Upamo le, da bosta tako elaborat o vplivnem območju kot presoja vplivov na okolje narejena ne le zakonito, temveč predvsem življenjsko. To pomeni, da bosta verodostojno podala okoliščine, na katere vpliva LC in v katerih Zasavci živimo. Pričakujem, da LC ne bo več posiljeval s sežiganjem odpadkov. Naj se raje osredotoči izključno na proizvodnjo cementa z najčistejšim gorivom – kar petrolkoks seveda ni.« Po Pihlerju so se emisije benzena in skupnega ogljika iz LC povečale prav z uporabo petrolkoksa.

Če bo LC vlogo dopolnil v skladu z Arsovim pozivom, ga, kot rečeno, čaka zahteven postopek pridobivanja okoljskega dovoljenja: napravo bodo obravnavali kot novo, treba bo izdelati in upoštevati elaborat o vplivnem območju in presojo vplivov na okolje, upoštevati študijo Zdravje za Zasavje in študijo o kakovosti zunanjega zraka, ki jo je LC na naslov Arsa posredoval julija. Arso je prvo odločbo Lafargeu sicer izdal na osnovi 500-metrskega vplivnega območja. S spremembo predpisov je to zdaj postalo petkilometrsko. Z javno razgrnitvijo v novem postopku bo javnosti končno omogočen tudi vpogled v vlogo LC za okoljsko dovoljenje.

Naj spomnimo, da je to julija lani padlo prav na presoji o stari oziroma novi napravi. V LC so postopek kljub posodobitvam in dograditvam vodili kot za obstoječo napravo. Na odločbo Arsa, da je naprava nova, so se pritožili, okoljsko ministrstvo pa je kot drugostopenjski organ novembra zadevo vrnilo v ponovni postopek Arsu z napotilom, da mora vlogo LC obravnavati v skladu s sodbo upravnega sodišča in po »običajnem postopku«. Kazenske ovadbe

V Eko krogu se prednostno ukvarjajo s kazenskimi ovadbami. Pripravljajo jih proti odgovornim v LC, dopolnili pa bodo tudi julija lani vloženi ovadbi proti inšpektorici za okolje Bernardi Čopar Sotenšek in glavni republiški inšpektorici Aleksandri Velkovrh zaradi dokazane opustitve nadzora nad zmogljivostjo peči za klinker v LC. »Dokazano so delali z zmogljivostjo 1400 namesto tisoč ton klinkerja na dan,« trdi Pihler. Poročilo o julijski ovadbi je policija te dni posredovala okrožnemu državnemu tožilstvu.