Volkswagen močno zvišal dobiček

Ustvaril je kar 3,4 milijarde evrov čistega dobička, kar je 44 odstotkov več kot lani.

Objavljeno
03. maj 2017 20.10
Germany Volkswagen Earns
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Ljubljana - Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je v letošnjem prvem četrtletju krepko zvišal dobiček, čeprav še naprej čuti posledice škandala, povezanega z goljufanjem na okoljskih testih. Med januarjem in marcem je ustvaril 3,4 milijarde evrov čistega dobička, kar je 44 odstotkov oziroma milijardo evrov več kot v enakem obdobju lani.

Prihodki koncerna so se v četrtletju zvišali za dobrih 10 odstotkov na 56,2 milijarde evrov. Z obema dosežkoma je Volkswagen občutno presegel pričakovanja analitikov.

"Na naše četrtletne rezultate so pozitivno vplivali dobri rezultati znamk v skupini, predstavitev novih, privlačnih produktov in dober rezultat v zahodni Evropi," je dejal glavni izvršni direktor Matthia Müller. Kot glavne izzive v prihodnosti pa je izpostavil gospodarsko situacijo, močno konkurenco, nihanja valutnih tečajev ter škandal, povezan z dizelskimi avtomobili.

Cilj koncerna za celotno letošnje leto je sicer prihodke zvišati za štiri odstotke.

Še nerazrešeno vprašanje škandala

Še naprej ostaja odprto vprašanje, kdo v največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu je vedel za goljufanje na okoljskih testih dizelskih vozil. Volkswagen je namreč milijone dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je v času testiranj zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cesti.

Škandal je izbruhnil septembra 2015, koncern pa je od takrat moral plačati že milijardne kazni in odškodnine. Skupno je za ta namen oblikoval že več kot 22 milijard evrov rezervacij, končni račun pa bi lahko bil še precej višji. Zaradi škandala so se skrhali tudi odnosi znotraj družin Porsche in Piech, ki sta med največjimi delničarji.