Vraničarjeva dobila pet predlogov za nadzornike SDH

Ministrstvo je razkrilo tudi imena članov strokovne komisije.

Objavljeno
12. maj 2017 16.22
lvi-SDH
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana − Strokovna komisija za pripravo predloga za imenovanje članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga(SDH) je danes ministrici za finance Mateji Vraničar Erman predložila predlog pet najboljših kandidatov in s tem zaključila svoje delo, so sporočili z ministrstva. Kdo so kandidati, niso razkrili.

Komisijo, ki je opravila izbor, so sestavljali dr. Danijela Brečko z ljubljanske fakultete za management in pravo, ki je bila tudi predsednica komisije, pravnik s področja korporativnega upravljanja in delovanja nadzornih svetov dr. Borut Bratina, ekonomist dr. Marko Jaklič in Andrej Verhovnik Marovšek, generalni sekretar na ministrstvu za finance.

Vlada bo poslancem predlagala dve imeni

Poročali smo, da se je na javni poziv prijavilo 24 kandidatov. Na ministrstvu so pojasnili, da je strokovna komisija na podlagi neizpolnjevanja zakonskih pogojev izločila devet kandidatov, torej jih je za izbor ostalo 15. »Na podlagi izvedenega postopka je ministrici kot možne člane nadzornega sveta SDH predlagala pet najbolje uvrščenih kandidatov,« so dodali.

Dva od kandidatov naj bi zdaj vlada predlagala v potrditev državnemu zboru. Ministrstvo bo menda poskušalo nove nadzornike predlagati čim prej, tako da bi lahko državni zbor o njih glasoval morda že na majski seji, ki se bo začela 22. maja. Novi nadzorniki pa ne bodo več mogli odločati o začetku prodaje NLB, saj bodo o tem odločali predvidoma že na ponedeljkovi seji nadzornega sveta SDH, ki naj bi prižgal luč za objavo namere za uvrstitev delnic NLB na borzo.

Ta ima trenutno tri redne člane in enega, ki ga je za nadzornika družbe pred kratkim imenovalo sodišče. To je Igor Kržan, ki se je, kot smo poročali tudi prijavil na razpis za nadzornika. Ali je med petimi izbranimi imeni, nismo izvedeli. Poleg njega v nadzornem svetu sedijo še njegov predsednik Damjan Belič ter člana Duško Kos in barbara Smolnikar.

Znano je, da gre za drugi poskus popolnitve nadzornega sveta SDH, potem ko sta marca pod pritiskom politike in javnosti odstopila Željko Puljić in Franc Žmavc.