Vrednost gradbenih del večja za 41,4 odstotka

Letos med gradbenimi podjetji po nekaj letih prevladujejo optimistične napovedi.

Objavljeno
15. maj 2017 17.02
Montažna mostova v Mednem
C. P.
C. P.

Ljubljana − Potem ko je Slovenija lani imela najnižji obseg gradbeništva v zadnjih dvajsetih letih, saj se je vrednost gradbenih del zmanjšala za 17,7 odstotka, letos med gradbinci veje optimizem. Izdanih je več gradbenih dovoljenj in napovedanih veliko naložb, med katerimi so se nekatere že začele, druge se še bodo letos in prihodnje leto.

Spodbudni so tudi podatki o večji vrednosti opravljenih gradbenih del, ki jih je danes objavil državni statistični urad (Surs). Po teh podatkih se je marca vrednost gradbenih del na mesečni ravni povečala za 6,5 odstotka, na letni pa celo za 41,4 odstotka. Februarska rast v primerjavi z januarsko je bila še večja, 25,7-odstotna.

Marca v primerjavi s februarjem je bila vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah večja za 17,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa le za 2,3 odstotka. V primerjavi z marcem lani je bila vrednost teh del na stavbah večja za 55,1 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 37,8 odstotka. Je pa vrednost marca opravljenih del za tretjino zaostajala za povprečjem iz leta 2010.

Tudi primerjava letošnjega in lanskega prvega četrtletja potrjuje upravičen optimizem med gradbinci, saj je bila letos vrednost opravljenih gradbenih del večja za petino.