Vrhovno sodišče ugodilo reviziji Geoplina v sporu z AVK

Novo sojenje zaradi izreka skoraj milijona evrov visoke kazni zaradi domnevnega oviranja preiskave v postopku ugotavljanja očitane zlorabe prevladujočega položaja.

Objavljeno
29. december 2015 14.11
mdr geoplin
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Ljubljana - Vrhovno sodišče je ugodilo reviziji družbe Geoplin v upravnem sporu zoper Javno agencijo RS za varstvo konkurence (AVK) zaradi izreka skoraj milijona evrov visoke kazni zaradi domnevnega oviranja preiskave v postopku ugotavljanja očitane zlorabe prevladujočega položaja. Zadevo so vrnili v novo sojenje, so sporočili iz družbe.

AVK je Geoplinu zaradi domnevnega oviranja preiskave v postopku ugotavljanja očitane zlorabe prevladujočega položaja naložila plačilo denarne kazni v višini 964.648,64 evra, ki jo je družba lani že plačala, vendar je napovedala uporabo vseh pravnih sredstev.

Upravno sodišče je 11. junija lani zavrnilo tožbo Geoplina zoper sklep AVK o denarni kazni, vendar je vrhovno sodišče 25. novembra letos ugodilo reviziji Geoplina. Sodišče je zaradi hujših procesnih kršitev AVK pri izreku denarne kazni lansko sodbo upravnega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

V Geoplinu so sklep vrhovnega sodišča prejeli v ponedeljek, takšno odločitev pa so pričakovali, "saj družba Geoplin z ničemer ni ovirala preiskave agencije", so danes sporočili iz družbe.

AVK je januarja letos sicer ugotovil tudi, da je Geoplin zlorabljal prevladujoč položaj na trgu dobave zemeljskega plina industrijskim odjemalcem. Takratni direktor AVK Andrej Krašek je tedaj pojasnil, da mora Geoplin nemudoma prenehati s kršitvami in sprejeti ukrepe, ki so potrebni za prenehanje kršitev.

V Geoplinu se s tem niso strinjali. "Odločba je nepravilna in nezakonita," so poudarili in dodali, da bodo zoper odločbo uporabili razpoložljiva pravna sredstva. Upravno sodišče je nato poleti odpravilo odločbo AVK in zadevo vrnilo v novi postopek.