»Vsako podjetje uvede avtomatizacijo z razlogom«

Avtomatizacija v industriji: Trendi so avtomatska manipulacija in možnosti, ki jih za nadzor procesov ponuja sple.

Objavljeno
20. november 2015 18.21
Damjan Viršek
Damjan Viršek
Veliko več proizvodnih in tudi drugih poslovnih procesov je avtomatiziranih, kot si verjetno predstavljamo na prvi pogled. Roboti, ki v nevarni ali rutinirani proizvodnji zamenjujejo ljudi, so prva asociacija, za avtomatizacijo pa se skriva še veliko več. Pogovarjali smo se z Andrejem Rotovnikom iz podjetja Miel Elekronika.

Kako bi opredelili industrijsko avtomatizacijo? Laično si predstavljamo, da gre predvsem za robote in tekoče trakove, v resnici pa je mogoče še pomembnejša avtomatizacija procesov. Za kaj gre?

Industrijska avtomatizacija je danes del vsakega proizvodnega ali tehnološkega procesa, na primer pri izdelavi avtomobila, sladoleda ali pa v kontinuiranem procesu, kakršen je, na primer, upravljanje in nadzor celotnega vodovodnega omrežja. Roboti in tekoči trakovi so le del avtomatizacije, ki ga najpogosteje vidimo, sicer pa je v njej skrito veliko več; obdelava procesnih podatkov, komunikacija med kompleksnimi sistemi in gradniki, vizualizacija, sledljivost, končna kontrola in nadzor v vseh mogočih oblikah (na računalnikih, mobilnih telefonih itd.) za tehnologe, vzdrževalce in vodstvo podjetja.

Na podlagi česa se industrijsko podjetje odloča, kakšen proces bo avtomatiziralo in kako?

Običajno se podjetje odloči za avtomatizacijo tistega dela procesa, ki bi mu omogočil hitrejšo proizvodnjo oziroma večjo produktivnost, manjše napake v proizvodnji oziroma boljšo kakovost ter seveda tiste delovne procese, ki so za človeka težji in ga z uvedbo avtomatizacije fizično in psihično razbremenimo. Predstavljajmo si proces v hrupnem in vročem proizvodnem delu, kjer mora delavec zlagati težke kovinske izdelke na paleto. Elegantnejša rešitev je integracija robota v proces, ki bo postopek zlaganja izvajal neprenehoma 24 ur na dan. Ali pa, primer, ko morajo delavci po normi na tekočem traku s povečevalnim steklom preverjati manjše nepravilnosti na ohišju izdelka, kot so, na primer, praske. Človek postane utrujen, morda ima slab dan in se mu koncentracija zmanjšuje, morda ga nekaj zmoti. V tem primeru končni nadzor ni stoodstotno zanesljiv, kupec prepozna napake, pride do reklamacije in za proizvajalca nastanejo posledice. Rešitev za takšne primere je danes relativno preprosta – uvedba sistema strojnega vida, ki zagotavlja popoln in zanesljiv končni nadzor nad izdelkom.

Kakšne spremembe prinaša uvedba avtomatizacije v podjetje? So ključni prihranki, višja in zanesljivejša kakovost, kaj tretjega?

Vsako podjetje uvede avtomatizacijo z razlogom, ki pa ni nujno enovit, ampak je skupek več različnih. Ponavadi se naredi analiza, koliko stane delovni proces, ki ga obvladuje človek, in se nato primerja s ceno predlagane avtomatizirane rešitve. Hitro se ugotovijo potencialni prihranki in druge prednosti. Avtomatizirani proces zagotavlja zanesljivo ponovljivost in višjo kakovost vsakega izdelka, ki jo s prav tako avtomatiziranim končnim nadzorom še dodatno potrdimo. Ne smemo pozabiti na avtomatizacijo sledljivosti proizvodnega procesa izdelka, ki nam omogoča, da sledimo izdelek na vsakem proizvodnem koraku, vse do končnega kupca. Seveda pa vsi delovni procesi niso takšni, da bi jih bilo mogoče popolnoma avtomatizirati, zato bo človeška roka še vedno navzoča.

Kako avtomatizacija vpliva na zaposlenost – kako spremeni kvalifikacijsko strukturo zaposlenih v podjetjih? Ali res pomeni zmanjševanje števila delovnih mest?

Ni nujno, da uvedba avtomatizacije zmanjša število delovnih mest. Podjetja, ki se odločajo za uvedbo avtomatizacije, razmišljajo za prihodnost. Kaj drugega nam na današnjem globalnem trgu niti ne preostane, saj ga bodo prej ali slej prehitela podjetja, ki vlagajo v avtomatizacijo, znižujejo stroške proizvodnje, višajo produktivnost in kakovost svojih izdelkov. In takšna podjetja znajo prerazporediti svoje zaposlene na nova delovna mesta in običajno se jim prav zaradi višje produktivnosti in kakovosti izdelkov odpirajo novi trgi, kar sproži potrebo po novih zaposlitvah.

Kateri so po vaši presoji najbolj vroči trendi pri avtomatizaciji ta hip?

Avtomatizacija je področje, ki se nenehno razvija in nadgrajuje, kar nam, ki se z njo ukvarjamo, daje posebno veselje za delo. Vsekakor je trenutno najaktualnejša avtomatska manipulacija, kjer prevladujejo razni tipi manipulatorjev in robotov (večosni, scara, delta …), končni nadzor s sistemi strojnega vida (kamerni senzorji, laserji ali kompleksnejši kamerni sistemi), sledljivost proizvodnje (na primer RFID) ter nadzorni sistemi na vseh informacijskih ravneh. Na avtomatizacijo močno vpliva tudi razvoj spleta, ki nam omogoča, da avtomatizirani proces v svojem podjetju lahko spremljamo kjerkoli na svetu, in to v vsakem trenutku.