Warren Buffett ponovno začel vlagati v IT

Tretji najbogatejši Zemljan je razkril, da vlaga v računalniškega giganta IBM.

Objavljeno
15. november 2011 08.27
Posodobljeno
15. november 2011 08.55
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

New York - Warren Buffet, eden izmed svetovno najbolj opazovanih vlagateljev, je razkril, da vlaga v ameriškega računalniškega giganta IBM. Investiranje se je začelo marca letos, do danes pa je sklad Buffeta v podjetje vložil že  6,7 milijarde evrov in s tem osvojil 5,4 odstotni delež IB, piše BBC

Milijarder, tretji najbogatejši Zemljan, se je v preteklosti distanciral od informacijsko tehnoloških poslov, za ponovno približevanje tej panogi pa se je odločil izključno zaradi, tako Buffet, odlične IBM strategije prodora na trge izven ZDA. IMB v letnem poročilu za leto 2011 napoveduje razvoj storitev za pomoč revizorjem, odvetniškim pisarnam in informacijskim storitvam, z njimi pa načrtuje poseči tudi na zunanje trge.

Izvršni direktor IBM Sam Palmisano za investicije Buffeta do pred kratkim, ko je ta novico sporočil po televiziji, ni vedel. Buffet je v oddaji tudi povedal, da ne namerava povečati tržnega deleža v omenjenem podjetju. Na vprašanje o drugih naložbah je Buffet dejal, da zaradi prijateljevanja z Billom Gatesom nikoli ne bi kupoval delnic v Microsoftu.

Za Warren Buffeta sicer velja, da včasih kupuje delnice podjetij, ki so podcenjene, zaradi česar so njegove investicije vedno pod strogim očesom ostalih investitorjev. Vendar pa vrednost delnic po objavi novice od Buffetovem vložku, ni pretirano narasla. Eden izmed britanskih tržnih analitikov Louis Miscioscia je povedal, da Buffet ponavadi kupuje delnice podjetij, ki jim gre relativno dobro tako v slabih kot v dobrih časih.