Weishaupt je prišel prvi

Nemški koncern je pred 25 leti ustanovil hčerinsko podjetje v mladi državi

Objavljeno
19. maj 2017 23.17
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Podjetje Weishaupt Celje je lani z 28 zaposlenimi in v lasti nemškega koncerna Max Weishaupt GmbH v Sloveniji in na trgih nekdanje skupne države ustvarilo 5,4 milijona evrov prihodkov. Letos načrtujejo 6-odstotno rast prihodkov.


V 25 letih, kar podjetje v tuji lasti deluje na tem območju, so prodali toliko gorilnikov, da njihova instalirana moč znaša sedemkratnik toplotne moči krške jedrske elektrarne.

Odločitev, da je koncern v Sloveniji 1. januarja 1992 ustanovil svojo trinajsto hčerinsko družbo, je bila očitno pravilna, čeprav takrat pogumna, saj je bilo območje razpadajoče Jugoslavije gospodarsko in politično nestabilno. Lastnik koncerna Siegfried Weishaupt, ki se je ob jubileju mudil v Celju, se spominja: »V Jugoslaviji smo imeli dobre poslovne stike že od leta 1967, gorilnike pa smo prodajali prek predstavnika v Zagrebu. Leta 1984 je za prodajo v Jugoslaviji predstavništvo prevzel Emo Celje, zaradi uspešne prodaje pa sem se odločil odpreti lastno podjetje v Sloveniji.«

Podjetje Weishaupt Celje se pri tem ni ustavilo. Leta 1995 je prav celjsko podjetje ustanovilo svojo prvo hčerinsko družbo v Zagrebu, zdaj pa ima hčerinski družbi še v Beogradu in Sarajevu, zastopstvo v Skopju in pooblaščene partnerje na Kosovu in v Črni gori.

Do pred nekaj leti je celjski Weishaupt vodil Henrik Dvoršak, zdaj pa je direktor Igor Herman. Slednji pravi, da so uspešni s strategijo, da trgu ponujajo ekološko napredne in energetsko varčne tehnologije, povečujejo prodajo izdelkov, ki uporabljajo obnovljive vire energije in obenem zagotavljajo vrhunsko servisno storitev.

Koncern Weishaupt s sedežem v nemškem Schwendiju sodi med največje proizvajalce in ponudnike sodobnih energetskih naprav in ogrevalnih sistemov v Evropi in svetu. Zaposluje 3400 ljudi, lani pa je imel 560,2 milijona evrov prihodkov. Poleg gorilnikov izdeluje in prodaja kondenzacijske kotle, toplotne črpalke, solarne sisteme in sisteme za avtomatizacijo stavb ter za izkoriščanje geotermalne energije.