Z novo pečjo Acroni do novih trgov in delovnih mest

Z razvojem in vlaganjem v izboljšave bodo lahko rasli in krepili položaj na jeklarskem trgu.

Objavljeno
25. april 2017 00.23
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blaž Račič
Blaž Račič

Jesenice – V jeseniškem Acroniju, članu skupine Sij, so včeraj zagnali novo AOD peč, za katero so namenili okoli 30 milijonov evrov in s katero bodo povečali proizvodnjo nerjavnih pločevin. Gre za največjo investicijo v skupini Sij letos.

Acroni zdaj proizvede od 120.000 do 130.000 ton nerjavnega jekla letno, z novo pečjo pa bodo v prihodnjih desetih letih proizvodnjo nerjavnih jekel vsaj podvojili, pričakujejo v Acroniju. Nova peč predstavlja pomemben element realizacije strategije poslovnega področja jeklarstva Skupine SIJ do leta 2020.

S tem Acroni in Skupina SIJ nadaljujeta s krepitvijo svojega položaja na evropskem in svetovnem jeklarskem trgu. V Evropi imajo zdaj na tem področju tretjinski tržni delež, ob povečanju proizvodnje pa bodo morali poiskati oziroma razviti nove trge na drugih celinah, kot so ZDA, Indija, Kitajska, kjer bi se radi uveljavili tudi kot ponudniki nišnih produktov.

Na področju nerjavnih jekel ima Acroni vodilni tržni delež v Evropi, ki ga zasedajo s tehnologijo, ki jo bo zdaj nadomestila nova, sodobna AOD tehnologija (argon-kisikova dekarburacija), ki omogoča odstranjevanje ogljika iz jekla.
Z novo napravo so v Acroniju zaposlili dodatne delavce in jih je zdaj skupaj 1219. Tudi v prihodnje, ko načrtujejo tudi količinsko rast proizvodnje, pričakujejo postopno dodatno zaposlovanje.

v Acroniju so v zadnjih desetih letih, odkar so v Sij lastniško vstopili ruski lastniki, skupaj investirali že okoli 650 milijonov evrov, glavni namen investicij pa je bil ujeti tehnološki korak s konkurenco. Glavni direktor Sij Acroni Slavko Kanalec je ob tem dejal, da želijo z novo AOD pečjo dodatno okrepiti svoj položaj na trgu nerjavnih jekel, čeprav so v tem segmentu že nekaj let vodilni proizvajalec na evropskem trgu.

»AOD peč, ki je delno tudi plod našega lastnega znanja, pomeni hitrejšo proizvodnjo nerjavnih in specialnih jekel ob zagotavljanju boljše kakovosti naših izdelkov. Kot pravi Kanalec je v razvoju in vlaganjih v izboljšave dolgoročno »edina rešitev za rast in krepitev našega položaja na zahtevnem jeklarskem trgu«.

Ob večjih proizvodnih zmogljivosti se bo z novo pečjo skrajšal čas izdelave nerjavnih vrst jekel, kar bo sprostilo proizvodne zmogljivosti za druge proizvodne programe. Roman Robič, tehnični direktor SIJ Acroni in vodja projekta, je ob tem dejal, da so od podpisa investicijske pogodbe julija 2015 v manj kot dveh letih skupaj s partnerji (Primetals Techonologies in Esotech) uspeli dokončati izredno zahteven investicijski projekt.

»Investicija bo prav tako pomembno vplivala na znižanje specifične porabe energentov ter posledično nižji okoljski odtis«, je dejal Robič.

Skupaj z lanskoletno investicijo v linijo HTL (linija za toplotno obdelavo debele pločevine), je Acroni optimiziral proizvodni proces tako z vidika hitrosti kot tudi kakovosti.