Za ABK Primorje pet ponudb, za Laže ena

Najem obratov Primorja Iztekel se je rok za prijave najemnih ponudb

Objavljeno
10. oktober 2012 19.35
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Ajdovščina – Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je danes odprl prispele ponudbe za najem nekaterih nekdanjih proizvodnih obratov Primorja. Za enoto Armiranobetonske konstrukcije (ABK) v Ajdovščini je prispelo pet ponudb, za obrat Laže pri Senožečah, kjer je imela skupina Primorje lastno asfaltno bazo, pa ena.

»Vse prispele ponudbe so iz vrst domačih ponudnikov, čeprav nekateri omenjajo tudi partnerje iz tujine. Od nekaterih ponudnikov do ponedeljka pričakujemo še nekaj dopolnitev in pojasnil,« je povedal stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec. Po njegovih besedah so nekatere od prispelih ponudb takšne, da bi lahko oddali v najem celoten obrat, imen potencialnih najemnikov pa ni hotel razkriti.

Znano pa je, da je domači podjetnik Marko Bandelli s svojim podjetjem že pred časom napovedal, da bo oddal svojo ponudbo za najem obrata ABK v Ajdovščini, prav tako se za najem omenjenega obrata poteguje skupina nekdanjih zaposlenih v Primorju, za katerimi stoji tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. Obrata naj bi izbrani ponudnik dobil v najem za leto dni, ob morebitnem zavlačevanju s prodajo premoženja Primorja in ob ekonomski upravičenosti pa bi ta najem lahko tudi podaljšali, pravi Hramec.

»Kot veste, zakon določa, da je v takšnih postopkih prostore mogoče najeti za največ leto dni, zato se prispele ponudbe gibljejo znotraj teh določil. Pri končni odločitvi bo ekonomski vidik zagotovo eden ključnih, potem pa so tu še vse tiste stvari, ki jih predvideva stečajna zakonodaja; ena pomembnih je, da se ustrezno zavaruje stečajna masa ob oddaji v najem, skratka, da se izbere takšen najemnik, ki daje največ garancij za to, da bo lahko izpolnjeval svoje obveznosti,« poudarja stečajni upravitelj Primorja. Po njegovih ocenah je ponudba nekdanjih zaposlenih v Primorju očitno resna, saj je v nasprotnem primeru ajdovski župan Marjan Poljšak zelo verjetno ne bi podprl.