Za Aerodrom Maribor bodo zbirali ponudbe

Nove dražbe za domnevno podcenjeni Aerodrom ne bo.

Objavljeno
09. oktober 2012 19.04
Mateja Celin, Slovenj Gradec Mateja Celin
Mateja Celin, Slovenj Gradec Mateja Celin
Slovenj Gradec – Prevent Global v stečaju in NLB sta se na sodišču poravnala glede ločitvene terjatve v vrednosti dobrih osem milijonov evrov, ki jo je stečajni upravitelj po predložitvi manjkajoče dokumentacije tudi pripoznal. Do konca leta napoveduje novo serijo dražb in poskusov prodaje premoženja Preventa Global.

Stečajni upravitelj Preventa Global Boris Kastivnik je pojasnil, da upnik NLB ni predložil popolne dokumentacije, s pomočjo katere bi lahko preizkusili del njihove 12-milijonske terjatve kot ločitveno pravico. »Pozneje so to dokumentacijo, šlo je za zemljiškoknjižne izpiske in notarski zapis, priložili, zato smo se poravnali. Na tožbo sem odgovoril tako, da pripoznavam to ločitveno pravico, NLB pa mora sama nositi stroške postopka.« Gre za ločitveno pravico, vpisano na nepremičnine v Slovenj Gradcu, v katerih je zdaj del proizvodnje družbe Lamiteks. »Videli bomo, za koliko bomo ta del premoženja lahko prodali, zagotovo pa izkupiček od tega ne bo zadostoval za poplačilo celotne terjatve NLB,« meni Kastivnik. Terjatev NLB je zdaj že znižana, ker je bila delno poplačana z delnicami AD Plastika in znaša še dobrih osem milijonov evrov.

Pred vrati nov cikel dražb

Kastivnik je še povedal, da se do konca leta napoveduje nov zajeten cikel dražb premoženja Preventa Global v stečaju, z upniškim odborom pa se je sestal in dogovoril tudi glede nadaljnjih poskusov prodaje Aerodroma Maribor.

Poročali smo že, da je upniku, družbi Eurocity, uspelo s pritožbo na višjem sodišču, kjer so oporekali za ponovno dražbo predlagani izklicni ceni 100.000 evrov, češ da je prenizka. Upniški odbor je tako odločil, da ponovne dražbe še ne bo, temveč bodo tokrat poskusili z nezavezujočim zbiranjem ponudb. »Upnik meni, da bi lahko za Aerodrom Maribor iztržili več kot 100.000 evrov, z nezavezujočim zbiranjem ponudb pa bomo testirali trg, ki bo pokazal, ali njegova pričakovanja držijo,« pravi Boris Kastivnik.