Za dražbo KPL ni bilo zanimanja

Stečajni upravitelj CPL prodal kamnolom Borovik in bazo Kisovec.

Objavljeno
25. september 2014 18.28
SLOVENIJA,LJUBLJANA,16.1.2012, KOMUNALNO PODJETJE LJUBLJANA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Stečajni upravitelj CPL Veljko Jan v prvem poskusu ni uspel prodati Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL). Današnje dražbe se ni udeležil noben dražitelj, niti celjski VOC, ki je pred časom opravil skrbni pregled ljubljanskega koncesionarja.

»O nadaljnih korakih, kako in po kakšni ceni bomo prodajali KPL, se moram dogovoriti z upniškim odborom in sodiščem. Zniževanju cene namreč nisem naklonjen, saj je KPL podjetje, ki dobro posluje,« je povedal Veljko Jan.

Izklicno ceno za KPL je stečajni upravitelj postavil pri 6,24 milijona evrov. Kot smo poročali ta teden, je skrbni pregled ljubljanske družbe opravil le celjski VOC, ki skrbi za državne ceste v celjski in koroški regiji, a varščine za današnjo dražbo ni vplačal noben dražitelj.

Med tveganji, ki jo upoštevajo potencialni kupci KPL, je 3,5 milijona evrov poroštva Pateri Ranka Mimovića, glede katerega poteka prava za ničnost na ljubljanskem sodišču. KPL je sicer lani ustvaril 22 milijonov evrov prihodkov in slabega pol milijona evrov dobička. Letos se je poslovanje družbe stabiliziralo. Medtem ko je še lani KPL veliko večino prihodkov ustvaril iz koncesije, se je letos vrnil na trg, tako da približno polovico prihodkov ustvari na trgu, polovico prihodkov pa dobi iz koncesije za vzdrževanje cest. Ljubljansko podjetje je letos z upniki sklenilo tudi reprogram dolgov.

Ta teden je CPL v stečaju prodajal tudi štiri baze in en kamnolom. Veljko Jan je za izklicno ceno 1,066 milijona evrov družbi AGM Nemec prodal bazo Kisovec in kamnolom Borovnik, medtem ko so bile dražbe baz v Mengšu, Logatcu in Podskrajniku neuspešne.