Za Fotono se zanima tudi sklad iz Gibraltarja

Fotona je dobra prevzemna tarča, pravijo v skladu AAB Fund. Za nakup se menda zanima tudi družba iz ZDA.

Objavljeno
18. september 2012 21.01
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Za nakup ljubljanskega proizvajalca medicinskih laserjev Fotona, ki ima 232 zaposlenih in je v večinski lasti države, se zanima tudi v Gibraltarju registrirani sklad Alpe-Adria Balkan Fund (AAB Fund), ki ga zanimajo naložbe v države nekdanje Jugoslavije.

Delniški sklad AAB Fund upravlja do 250 milijonov evrov sredstev, njegova prevzemna tarča pa so podjetja nekdanje Jugoslavije in Balkana. Zanima jih tudi Fotona. »To je dobro podjetje z dobrim potencialom za razvoj, ki deluje v hitrorastočem sektorju medicinske opreme. Prepričani smo, da država Fotone ne more razvijati tako, kot jo lahko mi,« je včeraj pojasnil vodja odnosov z vlagatelji Fredrik Faberklev.

Sklad AAB Fund je bil ustanovljen julija letos in pod svojim okriljem nima še nobene naložbe. S spletnih strani sklada lahko razberemo, da jih zanimajo podjetja (in sicer večinski delež), ki delujejo v sektorju trgovine, obnovljivih virih energije, farmaciji, prehranski industriji, zavarovalnice ... Vlagali bi v podjetja, vredna od deset do 100 milijonov evrov, ne nameravajo pa vlagati v nepremičninske družbe ali gradbena podjetja.

PDP: Fotona je še naprodaj

Po dosegljivih informacijah se za nakup Fotone zanima tudi ameriško podjetje Technology4Medicine in kupec iz Izraela. Ustanovitelj Technology4Medicine Jeffrey Jones je nekdanji direktor ameriške družbe Biolase Technology, ki je največji konkurent Fotone pri prodaji dentalnih laserjev. Po podatkih iz leta 2009 Fotona pri dentalnih laserjih obvladuje od 15 do 20 odstotkov svetovnega trga in je takoj za ameriško družbo Biolase, ki obvladuje okrog 50 odstotkov.

Končno odločitev o prodaji bo seveda sprejela država, ki prek PDP obvladuje dobrih 70 odstotkov družbe. Med večjimi lastniki sta tudi Iskra, d. d., (10,4 odstotka) in družba Igorja Laha G.I. Dakota Investments Limited (11,8 odstotka).

Medtem ko je še sredi leta kazalo, da je okrog prodaje Fotone vse potihnilo (ne nazadnje v tem hipu ni znana niti usoda njenega največjega lastnika PDP), je zadnje čase znova slišati, da se prodaja bliža sklepni fazi.

»Prodajni postopek Fotone še poteka, zato o tem ne dajemo posebnih izjav,« je včeraj zatrdila izvršna direktorica PDP Metka Kandrič. Direktor Fotone Matjaž Lukač, ki želi razvoj laserjev in blagovno znamko Fotona ohraniti doma, je bil včeraj nedosegljiv, prav tako v podjetju Technology4Medicine, ki je distributer Fotoninih izdelkov za Severno Ameriko.

Fotona je leta 2011 povišala prihodke od prodaje za dva odstotka za približno 20 milijonov evrov. Prodaja medicinskega programa, s katerim ustvari Fotona 90 odstotkov prihodkov, se je glede na leto prej povečala za kar 18 odstotkov.