Za KPL se zanima VOC, ljubljanski holding pa ne

Pred dražbo: Celjsko cestno podjetje opravilo skrbni pregled ljubljanskega koncesionarja. Na prodaj tudi baze in kamnolom.

Objavljeno
22. september 2014 19.19
SLOVENIJA,LJUBLJANA,16.1.2012, KOMUNALNO PODJETJE LJUBLJANA .FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
 Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – V četrtek bo prva dražba Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL), zdravega dela propadlega sistema CPL. Skrbni pregled v podjetju je opravil celjski VOC, ljubljanske občine pa nakup družbe ne zanima.

Pred četrtkovo dražbo je v KPL skrbni pregled opravilo le eno podjetje, in sicer VOC, je povedal stečajni upravitelj CPL Veljko Jan. Celjsko cestno podjetje je v lasti družbe Ahac, ki je družbo kupila iz stečaja CMC in je koncesionar za vzdrževanje državnih cest v celjski in koroški regiji. Za komentar, ali se bo VOC udeležil dražbe, smo poskušali izvedeti tudi pri direktorju družbe Romanu Moškotevcu, a je bil nedosegljiv.

Kot morebitni interesent za KPL, ki je tudi ljubljanski koncesionar, se je v preteklosti omenjal Javni Holding Ljubljana, ki je v lasti ljubljanske občine. A iz holdinga so nam sporočili, da se dražbe ne bodo udeležili.

Veljko Jan je izklicno ceno za stoodstotni delež KPL postavil pri 6,24 milijona evrov, cena pa se bo lahko zviševala po 50.000 evrov. Ljubljansko podjetje je lani ustvarilo 22 milijonov evrov prihodkov in slabega pol milijona evrov dobička. »Letos smo s poslovanjem zadovoljni: KPL je spet na trgu, podjetje smo rešili pred stečajem,« je povzel direktor KPL Damjan Stanek. Družba, ki je v težave zašla tudi zato, ker so jo izčrpavali nekdanji lastniki, je letos z upniki sklenila reprogram, odprt pa je še spor glede unovčitve 3,5 milijona evrov poroštva. Ta potencialna obveznost utegne vplivati na končno ceno pri prodaji.

V teh dneh bodo še štiri javne dražbe za premoženje CPL. Danes bo stečajni upravitelj za izklicno ceno 1,066 milijona evrov prodajal bazo Kisovec in kamnolom Borovnik ter za 491.972 evrov bazo Mengeš. Jutri bo baza Logatec - Blekova vas na prodaj po izklicni ceni 781.723, baza Podskrajnik pa za 212.705 evrov. Za te nepremičnine se zanima več gradbincev, je dejal Veljko Jan.

Ta je doslej na dražbah prodal večino večjih strojev propadlega cestnega podjetja. »Večino strojev in tovornjakov smo prodali. Zanimanje je bilo veliko: za en stroj imamo tudi po 20 kupcev, zato se prodajajo po višjih cenah od izklicnih. Kupujejo jih manjša in srednje velika gradbena podjetja, prekupčevalci. Za preostale večje stroje bomo imeli še en krog prodaje, za manjše pa zbiramo nezavezujoče ponudbe,« je pojasnil Jan.