Za Luko in Istrabenz sporna Vinakoper

Nikakor jim je ne uspe speljati v skupni družbi Adriafin.

Objavljeno
01. oktober 2014 23.30
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Dvema enakovrednima družbenikoma družbe Adriafin – Luki Koper in Istrabenzu – niti včeraj ni uspelo speljati skupščine v skupnem podjetju, katerega poglavitno premoženje je Vinakoper. Nesoglasja naj bi rešili v 15 dneh.

Včeraj so družbeniki Adriafina tretjič v krajšem obdobju poskušali izpeljati skupščino, a se je zapletlo že pri sprejetju dnevnega reda, na katerem so bili obravnava in sprejetje letnega poročila o poslovanju ter spremembe statuta družbe. Istrabenz je predlagal, da bi najprej obravnavali letno poročilo, Luka pa je hotela najprej obravnavati spremembe statuta. To, da premoreta vsaka 50-odstotno lastništvo in da je v Adriafinu direktor (Miran Kraševec), ki bolj upošteva interese Istrabenza in manj interese Luke, v zadnji razumejo tako, da bi morali doseči določene statutarne spremembe, ki bi obema družbenikoma na enak način varovale interese. Kakšne naj bi te bile, nam v Istrabenzu in Luki Koper niso pojasnili. V Luki Koper in Agrarii Koper (skupaj premoreta 51 odstotkov glasovalnih pravic v Vinakopru) se niso strinjali z odločitvijo, s katero je direktor Adriafina na avgustovski skupščini Vinakopra odločil o delitvi bilančnega dobička v višini 166.000 evrov in o izredni reviziji poslov Vinakoper (še najmanj 44.000 evrov), ker si ta težko privošči takšno izplačevanje dobička na račun razvoja.

Razlike so tudi v tem, kako strateška se zdi naložba v Adriafin. Luka Koper je opredelila Vinakoper kot svojo strateško in družbeno odgovorno naložbo, Istrabenz pa je v postopku prisilne poravnave in bi se te naložbe morali znebiti. Čeprav je uprava (Andrej Laznik) večkrat poudarila, da Istrabenz ne namerava prodati Vinakoper. Zanj se zanima več kupcev, saj upajo, da ga bi bilo mogoče poceni dobiti. Za Vinakoper se zanima še družba Brič, za katero je eden najbogatejših Hrvatov Enver Moralić, ki ima v lasti vinogradniško in kletarsko podjetje Brič v slovenski Istri ter Kutjevo na Hrvaškem.