Za Merkur trgovino je prispelo več ponudb

Stečajna upraviteljica bo v pogajanjih poskušala iztržiti čim višjo ceno.

Objavljeno
21. april 2017 20.00
jsu*Merkur
Božena Križnik
Božena Križnik

Ljubljana – »Z odzivom na javno zbiranje nezavezujočih ponudb za nakup družbe Merkur trgovina sem zadovoljna,« je povedala stečajna upraviteljica starega Merkurja v stečaju, Simona Goriup. V četrtek se je namreč iztekel rok iz razpisa in, kot je dodala, je dobila več ponudb.

Ker jo veže profesionalna molčečnost, o izkazanem interesu, številu in imenih potencialnih investitorjev ter o vsebini njihovih ponudb ne more govoriti, nam je pa pojasnila, kako bo tekel postopek.

»Postopek je zelo specifičen. Kar smo zbirali, so bile nezavezujoče ponudbe. Zdaj bomo najprej pregledali, koliko je kdo ponudil. Izbrali bomo tiste, ki so postavili ponudbeno ceno primerno visoko, in jim omogočili skrbni pregled družbe. Na podlagi ugotovitev bodo imeli možnost svoje ponudbe popraviti, izboljšati, in te bodo šele zavezujoče. In nato se bomo z njimi pogajali, saj je naš cilj, da dosežemo čim višjo kupnino. Potem pa se bom odločila, ali bomo s tistim, ki bo ponudil največ, kar direktno sklenili kupoprodajno pogodbo, ali bomo dogovorjeno ceno še enkrat preverili na javni dražbi,« je pojasnila Goriupova.

Do kdaj naj bi bila prodaja zaključena, ni natančno povedala. Dejala je le, da se bo ozirala na postopke, ki jih vodi avstrijska slaba banka Heta, ki išče kupca za Merkurjeve trgovske centre. Poskrbela bo, da bosta postopka tekla časovno usklajeno.

Zakaj je to pomembno? Ker Heta prodaja nekaj (13 Merkurjevih nakupovalnih centrov po vsej Sloveniji), kar je zanimivo tudi za potencialnega kupca Merkurja trgovine (dejavnosti, ki se opravlja v omenjenih centrih). Postopek je začela januarja, sredi marca pa je Heta zaključila predhodno testiranje interesa za nakup omenjenih nepremičnin. In, kot je bilo slišati neuradno, se ji je oglasilo precej potencialnih kupcev. Med njimi naj bi bil tudi Merkur trgovina, ki ga vodi Blaž Pesjak.

Družba sicer zbira likvidna sredstva za »zmanjševanje tveganj, povezanih z lastništvom nepremičnin«, a jasno je, da vsota ne more zadoščati za nakup celotnega paketa (Heta centrov ne prodaja posamično), zato menda nastopa v navezi s partnerji.

Seveda nas je zanimalo, koliko je v kupčku ponudb, prispelih na naslov stečajne upraviteljice, istih akterjev kot na seznamu zbranih Hetinih interesentov, a tega nismo izvedeli. Če bosta šla postopka še naprej vzporedno, pa je pričakovati, da bo torej tudi prodaja Merkur trgovine, tako kot postopki na Heti, končana pred poletjem, morda junija.