Za novega clia najprej 300 dodatnih delavcev

V Revozu bodo do konca meseca zaposlili 300 dodatnih agencijskih delavcev, kasneje predvidoma še 200. Iskanje kadrov izziv.

Objavljeno
11. januar 2017 14.32
Otvoritev novih proizvodni linij v Revozu v Novem mestu, 7. maja 2014
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Novo mesto − V Revozu serijsko proizvodnjo novega clia 4 načrtujejo konec marca, ker morajo pred tem pripraviti vse za njen uspešen zagon, pa bodo dodatno nočno izmeno uvedli konec februarja. Zanjo bodo najprej potrebovali 300 dodatnih agencijskih delavcev in v nadaljevanju predvidoma še 200. Prvih 300 nameravajo zaposliti do konca januarja.

Vodja Revozove službe za komuniciranje in javne zadeve Nevenka Bašek Zildžović je danes pojasnila, da je bilo v Revozu konec leta nekaj več kot 2030 redno zaposlenih in skoraj petsto agencijskih delavcev. Pri tem pa dodala, da naj bi sprva dnevno izdelali 360 vozil clio 4, kar naj bi ustrezalo zmogljivosti dodatne polovične nočne izmene.

Glede na to, da je clio 4, ki ga Renault izdeluje v še dveh tovarnah v Franciji in Turčiji, uspešnica, predvidevajo, da bi se lahko povpraševanje po njem še povečalo, kar bi za Revoz pomenilo nova naročila in možnost okrepitve nočne izmene za dodatnih najmanj 200 zaposlenih.

Pristavila je, da pomeni zaupanje proizvodnje clia 4 novomeški tovarni veliko priznanje in potrdilo ter da je clio v Revozu, kjer so ga v njegovi starejši izpeljanki izdelovali med letoma 1993 ter 2015 in skupaj izdelali skoraj poldrugi milijon teh vozil, stara znanka in tradicionalno uspešen model. Sicer pa proizvodnja clia 4 Revoz postavlja v družbo velikih Renaultovih tovarn in krepi njegovo stabilnost.

Dvig prodaje do 40 odstotkov

Bašek Zildžovićeva je še povedala, da je Revoz lansko leto končal s približno 133.600 izdelanimi vozili. Od teh je bilo za skoraj dve tretjini twingov in dobra tretjina smartov forfour. V Revozu pa na račun clia 4 letos načrtujejo povečanje proizvodnje za 30 do 40 odstotkov.

Za izdelavo clia 4 bodo v Novem mestu predvidoma zaposlili 500 novih delavcev. Foto: Gašper Boncelj/Delo

Član Revozove uprave Anton Zvonko Kink je pristavil, da pri zaposlovanju za polovično nočno izmeno tesno sodelujejo z zavodom za zaposlovanje. Z iskanjem zadostnega števila agencijskih delavcev, tako moških kot žensk, so začeli decembra lani, območje zaposlovanja pa so z Novega mesta, Dolenjske in Bele krajine razširili na območje Ljubljane, na Kočevje, Zasavje in celjsko območje.

Kakšne profile iščejo?

Iščejo predvsem proizvodne delavce za delo v karosernici, lakirnici in montaži ter voznike viličarjev. S kandidati so do zdaj opravili približno 60 informativnih pogovorov. Prijavljenih jih je skupaj približno 250, če njihovo število ne bo zadostovalo, pa bodo iskanje razširili še na sosednje oziroma obmejne hrvaške občine.

Dodatnih 300 agencijskih delavcev po zaposlitvi konec januarja čaka približno štiritedensko uvajanje, zaposlili pa jih bodo predvidoma za daljše obdobje, je še povedal Kink.

Zavod: zagotovitev ustreznih kadrov velik izziv

Iz zavoda za zaposlovanje so sporočili, da že dalj časa sodelujejo z Revozom, da bi pomagali zagotoviti ustrezne kadre. O možnostih zaposlovanja v tem podjetju so informirali več kot 11.700 brezposelnih oseb. »Kandidate iščemo na širšem območju: poleg Novega mesta ustrezen kader iščemo tudi na območju Celja, Trbovelj, Sevnice in Ljubljane s širšo okolico, saj Revoz omogoča delavcem organiziran avtobusni prevoz tudi iz drugih okolij. Pri zaposlovanju v Revozu tesno sodelujejo vse omenjene Zavodove območne službe, ki praktično vsakodnevno usklajujejo vse potrebne aktivnosti, da bi zagotovili zadostno število ustreznih oseb,« pravijo na zavodu.

Predvsem zaradi strukturnih neskladij na trgu dela in visokih zahtev delodajalca je za zavod zagotovitev ustreznih in motiviranih delavcev za Revoz precejšnji izziv. Kot pravijo, gre za delo pretežno v nočni izmeni, ki ni pogojeno z določeno ravnjo izobrazbe, od kandidatov pa zahteva ustrezno fizično kondicijo ter ročne spretnosti glede na delovni proces.

»Prav tako morajo imeti kandidati zaradi posebnosti proizvodnje ustrezne psihofizične lastnosti, opraviti morajo zdravniški pregled, kar Revoz v postopkih kadrovanja preverja, k manjšemu interesu za zaposlitev pa prispeva tudi dejstvo, da se bodo izbrani kandidati zaposlovali prek kadrovske agencije in ne neposredno pri Revozu.«

Več kot 900 brezposelnih je oddalo vlogo za zaposlitev. Trenutno intenzivno potekajo selekcijski postopki (razgovori, predstavitve delovnih mest, preizkus ročnih spretnosti, zdravniški pregledi).

»Opažamo, da prihaja do precejšnjega upada v postopku dokončnega izbora delavcev oziroma kandidatov, zato tudi v januarju nadaljujemo izvedbo informativno-motivacijskih predstavitev tako v Ljubljani kot v Novem mestu,« so še dodali v zavodu.