Za Prevent Halog še nobene obetavne rešitve

Pol od 530 delavcev mora biti doma, upanja na povrnitev Daimlerjevih naročil pa je vedno manj.

Objavljeno
07. september 2014 20.34
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Lenart – Na sodišču v Stuttgartu se bo danes začela obravnava tožbe podjetja Prevent Halog proti Daimlerju zaradi predčasne prekinitve pogodbe, po kateri so v lenarškem obratu za nemškega partnerja šivali avtomobilske sedeže. Toda to ne bo rešilo delovnih težav v Lenartu.

»Pričakujemo, da bo sodni spor za nas rešen pozitivno. Toda to je relativno. Odškodnino zaradi enostranske prekinitve pogodbe še pričakujemo, povrnjenega posla pa skoraj ne več. Ker ima Daimler z novimi češkimi proizvajalci še vedno nekaj težav, sicer dokončnega razpleta še ne moremo povsem predvideti,« nam je povedal direktor Preventa Haloga Mitja Hauser. Komaj se je vrnil iz tujine, kjer mu je uspelo dobiti manjše naročilo za nekaj dni dela v Lenartu.

Daimler, ki mu je Prevent Halog prodajal več kot 90 odstotkov svoje proizvodnje, je pogodbo z lenarškim podjetjem na začetku avgusta nenadoma prekinil, in to z razlago, da je imel težave z dobavami. Toda z novimi dobavitelji se je Daimler gotovo dogovarjal že prej, ne da bi v Lenartu za to vedeli. Res pa so mu v Lenartu predlagali, da bi kakšno četrtino proizvodnje zanj (avtomobilske sedeže iz blaga) preselili na območje s cenejšo delovno silo. Sledila je odpoved celotnega naročila in prekinitev pogodbe.

Polovica zaposlenih že doma

V Preventu Halogu je 530 zaposlenih. Približno polovica jih je zdaj že doma, ker morajo zaradi pomanjkanja dela izkoristiti nadure in dopuste. Direktor pravi, da bo že ta teden jasno, kakšna bo nadaljnja usoda podjetja, koliko delavcev bo odveč. Tako velikega izgubljenega posla ni mogoče nadomestiti čez noč, zato jih bodo morali odpustiti vsaj nekaj sto. V najslabšem primeru jim bo ostalo eno samo večje naročilo, ki pa ga zmorejo opraviti s 50 do 60 zaposlenimi.

»V štirinajstih dneh bomo na podlagi zagotovljenih naročil in razpleta spora z Daimlerjem natančneje vedeli, za koliko zaposlenih bo treba pripraviti odpoved delovnega razmerja,« je za Delo še povedal Hauser.