Za tujci na trg poslovnih nepremičnin zakorakali še Slovenci

Slovenski nepremičninski sklad kupuje poslovni center v glavnem mestu.

Objavljeno
17. maj 2017 19.59
Tivoli Center v Ljubljani, 17. maj 2017 [Tivoli Center,Ljubljana,delovski dom,stavbe]
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana – V Sloveniji kar nekaj skladov išče vlagatelje. Prav iz njihovih vrst prihaja informacija o veliki nepremičninski transakciji, ki je pred vrati. Lastnika menja eden največjih poslovnih objektov v Ljubljani.

»Smo aktivni. Konkretnih nepremičnin pa ne morem komentirati, ker imamo zelo stroge zaveze o poslovni skrivnosti,« pravi Luka Podlogar, predsednik uprave KD Skladi, in tako ne odgovarja na vprašanje, ali drži neuradna informacija, da so tik pred sklenitvijo posla nakupa objekta Tivoli Center v Ljubljani.

Po naših informacijah namreč ta poslovni objekt, zgrajen leta 2003, prehaja iz rok sedanjega lastnika, VB nepremičnin, ki je v posredni solasti Stanka Polaniča, v roke KD Skladov. To je največji posamični nepremičninski posel, v objektu je namreč osem tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin in 136 pokritih parkirnih mest, ki se je zgodil v zadnjem času.

Po ocenah poznavalca, ki ne želi biti imenovan, je vreden vsaj 16 milijonov evrov. Posel je torej na primer trikrat večji od tistega, ki je odnesel Zvonka Ivanušiča z vrha Pozavarovalnice Sava, ki je kupil nekdanjo poslovno stavbo ACH za dobrih pet milijonov evrov, in tudi večji od tistih, ki so jih v zadnjem času v Ljubljani sklenili tuji nepremičninski skladi.

Doslej kupovali tujci

V Ljubljani je v zadnjem času zamenjalo lastnika kar nekaj večjih poslovnih nepremičnin, doslej pa so jih kupovali predvsem tujci. Dve garažni hiši v Ljubljani, Kapitelj in Meksiko, je tako od poslovnega imperija Jožeta Anderliča kupil avstrijski sklad List Group, ki v šestih državah upravlja skupaj kar 94 garaž s 27.000 parkirnimi prostori; v lasti pa ima še hotele in druge nepremičnine.

Za Kapitelj (180 parkirnih mest) je odštel dobrih šest milijonov evrov, za Meksiko (500 njegovih parkirišč) pa 8,2 milijona evrov. Nepremičnino na Čopovi, v središču prestolnice, kjer prostore najema mednarodna trgovska veriga H&M, pa je na primer kupila tukajšnji javnosti povsem neznana Rusinja Tatjana Isajeva in za objekt po neuradnih informacijah odštela 7,5 milijona evrov.

Nepremičnine so zadnja štiri leta, zlasti v obdobju rekordno nizkih bančnih obrestnih mer, v svetu in tudi pri nas sicer zanimiva oblika naložb. Zdaj se na vstop na to področje prvič resno pripravlja slovenski sklad, KD-jev bo težak več deset milijonov evrov.

Nepremičninski sklad ima registriran tudi družba Numerica, a je bil namenjen predvsem (neuresničeni) ideji monetizacije Mercatorjevih nepremičnin, svojo družbo Trigal, ki bo med drugim dejavna pri investiranju v nepremičnine in v infrastrukturnih projektih, je skupaj z mednarodno družbo KGAL group nedavno ustanovila Zavarovalnica Triglav.

Ne razkrivajo obljubljenega donosa investitorjem

Nepremičninski sklad družbe KD Skladi je po Podlogarjevih besedah aktiven na obeh straneh, poleg nakupne tudi na področju zbiranja vplačil. Sklad je ustanovljen za dobo sedmih let, investiral pa bo v nepremičnine v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, predvsem v obstoječe, delujoče poslovne nepremičnine, ki imajo najemnike. Sklad so po Podlogarjevih besedah zahtevali vlagatelji, poleg institucionalnim je odprt tudi za dobro poučene posamezne investitorje, fizične osebe, katerih naložbeni znesek mora doseči najmanj 150.000 evrov.

Glede na stanje trga nepremičnin v Sloveniji od krize oziroma leta 2008 naprej, ko je znake oživljanja zaznati šele v zadnjem letu, je odločitev upravljavcev skladov ponuditi vlagateljem tudi to možnost, pričakovana. Poleg tega cene (še) niso eksplodirale. Od začetka leta 2015 namreč bolj ali manj konstantno rastejo, še vedno pa so za okoli 20 odstotkov pod ravnjo iz leta 2008. Kolikšen donos obljubljajo investitorjem v njihov nepremičninski sklad, v KD Skladih ne razkrivajo.