Začel se je stečaj Nafte Petrochem

Okrožno sodišče v Murski Soboti je danes začelo stečajni postopek nad družbo Nafta Petrochem.

Objavljeno
09. september 2014 18.15
februar 2012 - Lendava; napis Nafta Petrochem.
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Murska Sobota - Za upravitelja je imenovalo Silva Zorca, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic do 9. decembra, je objavljeno na spletni strani Ajpesa. Predlog za stečaj je sicer v petek vložilo vodstvo družbe, piše STA.

Kot je v petek pojasnil generalni direktor Nafte Lendava Dušan Stopar, se je stečaj izkazal kot edina, najbolj smotrna in pametna rešitev za prekinitev agonije zaposlenih. Ti namreč že več mesecev niso prejeli plač in od začetka avgusta stavkajo.

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan je za STA ob tem poudaril, naj se stečajni upravitelj čimprej oglasi in začne urejati zadeve. »To je za nas trenutno najboljše,« je dodal.

Delavske knjižice bo tako v kratkem prejelo 111 delavcev Nafte Petrochem. »Upam, da ne gredo na cesto, pač pa da gredo s ceste,« je v petek dejal Stopar. Zaposleni so upravičeni do izplačila neizplačanih plač iz jamstvenega sklada, in sicer za zadnje tri mesece pred datumom prenehanja delovnega razmerja.

Stečaj je po njegovih besedah za delavce najboljša rešitev. »Imeli bodo zagotovljena nadomestila, možnost iskanja novih zaposlitev in ne bodo več v mučni negotovosti glede svoje prihodnosti,« je dejal. Medtem ko je Nafta Lendava v najboljših letih zaposlovala 2000 ljudi, jih danes le še 154, od tega jih 111 nima dela, je dodal.

Agonija Naftine hčerinske družbe Nafta Petrochem po njegovih pojasnilih traja že skoraj dve desetletji in ves ta čas je na robu preživetja.

Stopar je v petek izrazil prepričanje, da vedno obstaja možnost, da na pogorišču zraste kaj novega. Razkril je, da so se v zadnjih dneh intenzivno pogovarjali s potencialnimi investitorji, ki bi družbo dokapitalizirali, in obžaloval, da jih večina, zaradi stanja, v kakršnem je družba, odhaja stran.