Začetek konca Odlazkovega poslovnega imperija?

Upniki nad poslovno mrežo enega najbogatejših Slovencev.

Objavljeno
18. april 2017 22.12
Jan Bratanič
Jan Bratanič

Ljubljana – Zamenjave v Odlazkovem poslovnem imperiju, s katerimi je zaščitil premoženje in skrival denar pred upniki, so bile v preteklih letih podlaga za zelo uspešen poslovni model. A tako ne bo več dolgo.

Obroč okoli skupine Krater, poslovnega imperija Martina Odlazka, se oži. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je pred kratkim blokirala račune trem družbam iz skupine – Papir Servis, Set in Delo TČR – do katerih ima 19,6 milijona evrov terjatev. Na sodišče je že vložila izvršbo za poplačilo 2,6 milijona terjatev do Seta, po mnenju našega vira je le še vprašanje časa, kdaj bodo vložene prve ovadbe in kdaj bodo sledile nove zahteve po začetku stečajnih postopkov.

Stečaji in kopičenje premoženja

V primeru podjetja Delo TČR je DUTB za zdaj neuspešno poskušala sprožiti stečajni postopek, saj je višje sodišče predlog zavrnilo. Stečajni postopki so po oceni našega sogovornika eden od Odlazkovih adutov pri zaščiti lastnega premoženja, ki izhaja iz poslov skupine Krater. Na ta način naj bi upnike oškodoval za nekaj deset milijonov evrov in s tem tudi davkoplačevalce, ki so financirali sanacijo bančnega sistema.

Podobno so ugotovili tudi v časniku Finance, kjer so opisali večkrat viden postopek prenosa denarnega toka in nato tudi premoženja med podjetij, ki so enkrat tu, drugič drugje v lastniški verigi Odlazkovega medijskega, tiskarskega in papirno-predelovalnega imperija. Vsi kompleksni premiki hobotnice naj bi bili namenjeni predvsem ohranjanju nadzora denarnih tokov, osebnega premoženja in lastniške strukture skupine, v kateri je dopuščeno, da odmrejo pred tem dodobra izpraznjena podjetja.

Primer tega je Set, ki še ni v stečaju, a je tik pred njim. Družba, ki je nekoč imela skoraj 33 milijonov evrov prihodkov na leto, zdaj po poročanju Financ zaposluje le še tri ljudi. Tiskarske stroje in drugo premoženje naj bi pred tem pod ceno prodala Salomonu, ki je postal osrčje Odlazkovega imperija.

Odlazkovi upniki tako največkrat najdejo le lupino uporabljenega in zavrženega podjetja, ki je nekoč dajalo vtis sposobnosti poplačila terjatev. Medtem se premoženje družine Odlazek po pričevanju našega sogovornika le še povečuje in vzbuja resne dvome o tem, da je bilo pridobljeno s pravičnim delom ali sklepanjem neoporečnih poslov. Odlazek, njegova žena in otroci imajo samo v nepremičninah za več milijonov evrov premoženja. Odlazek je pred kratkim kupil dvorec s posestvom pri Škocjanu na Dolenjskem, medtem ko je pri Krškem gradil večji turistični kompleks. Dnevnik je že pred leti poročal tudi o nakupu gradu Selo z več hektarji zemljišč in razkošni vili na hrvaškem otoku Čiovo pri Trogirju, za katero naj bi Odlazek odštel 2,5 milijona evrov. Čeprav je bil več let direktor več podjetij, je vprašanje, od kod denar za te nakupe, predvsem zaradi dejstva, da podjetja iz skupine Krater v preteklih letih niso izplačevala bajnih dividend.

S popustom do lastnih terjatev?

Čeprav se Skupina Krater razdolžuje in redno poplačuje večino dolgov, ima DUTB do podjetij Papir Servis, Set in Delo TČR še vedno odprtih še slabih 20 milijonov evrov terjatev. »Lahko potrdimo, da je za omenjenega dolžnika do 30. novembra leta 2015 veljal sporazum o prestrukturiranju dolga (MRA). Glede na lastniško in poslovno prepletenost družb v skupini Krater smo v DUTB vztrajali, da bi bili viri za poplačilo dolga denarni tokovi celotne skupine Krater. V DUTB smo si vse od takrat prizadevali za nov sporazum o prestrukturiranju dolga, a žal po drugi strani ni bilo pripravljenosti za sklenitev dogovora,« so odgovorili na naša vprašanja in dodali, da so prav zaradi zastoja v pogajanjih oktobra lani začeli postopke izterjave.

Nasprotna resnica

V skupini Krater imajo povsem nasprotno mnenje. »Kaže, da redno plačevanje dolgov ni edini interes DUTB, saj se kljub številnim predlogom skupine Krater niso odločili za sklenitev novega dogovora o odplačevanju obveznosti, ki bi omogočil poplačilo vsega dolga,« so predstavniki skupine komentirali za časopis Svet24, ki je sicer posredno v lasti Salomona. Še več, DUTB obtožujejo, da jim je s svojimi potezami in zavračanjem dogovorov skoraj popolnoma onemogočila poslovanje.

A po naših informacijah bi se jim kmalu uspelo rešiti »jarma« DUTB, če ne bi ta zavrnila 1,3 milijona evrov visoke ponudbe družbe E-Solventa za odkup terjatev Papir Servisa, Seta in Dela TČR. E-solventa naj bi bila namreč v lasti poslovnih partnerjev in osebnih znancev Odlazka, ki bi v primeru uspešnosti te poteze v enem dopoldnevu olajšal svoja podjetja za dobrih 18 milijonov evrov dolgov.

Kaj od navedenega je res in kaj so zgolj govorice, bodo morali ugotoviti ustrezni organi. Čeprav je bil Odlazek v preteklosti že obsojen na šestmesečni hišni pripor v primeru sporne prodaje delnic Gorenjskega tiska, so številni prepričani, da je ušel roki pravice pri nekaterih hujših kršitvah – vse od pranja denarja, namernega zavajanja posojilodajalcev, utaje davkov, izkrivljanja konkurenčnega trga do oškodovanja davkoplačevalcev.

Prav zaradi tega vseh obtožb ne smemo jemati za edino resnico. Pred časom se je govorilo, da naj bi Odlazek po koncu lanskega leta od Dinosa prevzel posel odvoza papirja in kartona iz trgovin v sistemu Mercator in da v nasprotju s predhodnikom, surovin ne reciklira, temveč jih vozi na črna odlagališča sredi dolenjskih gozdov. Toda očitno je šlo zgolj za govorice, saj so nam viri iz Dinosa potrdili, da je omenjeni posel dobilo podjetje Gorenje Surovina, ki ni del Odlazkovega imperija.