Zagorski apnarji se letos ne bodo veselili

Dan apnarjev v IGM v znamenju varčevanja.

Objavljeno
03. oktober 2012 22.30
*kze* Solkanska industrija apna
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zagorje - Za zagorske »apnarje« iz Industrije gradbenega materiala (IGM) bo današnji 3. oktober, sicer dan apnarjev, minil v znamenju strogih varčevalnih ukrepov, ki so posledica krize in za destino nižjega obsega prodaje v primerjavi z lanskim polletjem. Do konca leta so zato odpovedali vse prireditve.

Poglavitni razlog desetoodstotnega zmanjšanja prodaje apna direktor IGM Emil Šabanovič pripisuje manjšemu povpraševanju v vseh segmentih prodaje, saj so njihovi kupci pretežni izvozniki na svetovne in na evropski trg, ki jih tudi pesti kriza. Ob polletju so prodali dobrih 125.000 ton izdelkov in s tem realizirali 5,5 milijona evrov prihodkov; to jim je prineslo izgubo v višini 240.000 evrov. »Z vsemi ukrepi, ki jih v drugem polletju tudi z dogovorom s svetom delavcev in sindikatom uspešno izvajamo, pričakujemo, da bomo do konca leta tekočo izgubo pokrili in poslovali nevtralno,« se nadeja Šabanovič. Letos načrtuje IGM, ki je sicer v stoodstotni lasti anhovskega Salonita, prodati 260.000 ton izdelkov v vrednosti 11,2 milijona evrov.

Lansko poslovno leto je IGM zaključila z minimalnim čistim poslovnim izidom v višini dobrih štirih tisočakov (leto prej je beležila desetkrat toliko čiste izgube), izboljšanje letošnjega rezultata pa si obetajo od varčevalnih ukrepov in posledično prihrankov iz tega naslova ter od dvomilijonskih vlaganj v souporabo biomase. Omenjena vlaganja načrtujejo že dlje časa; z njimi bodo poskušali obvladati stroške za zemeljski plin, ki so še vedno njihova največja postavka. Nad cene zemeljskega plina ne morejo takoj, pravi Šabanovič, saj je treba neprevzete količine iz dolgoročne pogodbe prevzeti, v primeru prestopa k drugemu dobavitelju pa bi jih morali predčasno odplačati.

V opremo za souporabo biomase bodo že v prvi fazi, še letos, vložili milijon evrov, s čimer bodo zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida na letni ravni za okrog 8500 ton. Letošnja vlaganja v remont peči za žganje apna, v stroj za briketiranje apna in v povezovalno industrijsko cesto ocenjuje na 400.000 evrov. Glede na slabše napovedi za prihodnje leto Šabanovič računa na še dodatno desetodstotno znižanje obsega poslovanja.