Zaposleni Heliosa na Hrvaškem danes opozorilno stavkajo

Za stavko so se odločili po letu in pol neuspešnih pogajanj o kolektivni pogodbi. Iz Heliosa sporočajo, da je stavkalo le 19 zaposlenih.

Objavljeno
25. november 2015 14.34
Helios v Domžalah, 27. avgusta 2015 [podjetje,stavbe,Helios]
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana - Vse kaže, da se odnosi med upravo Heliosa in zaposlenimi zaostrujejo tudi na Hrvaškem, saj so zaposleni Heliosovih hrvaških družb Chromos in Helios Hrvaška danes organizirali enodnevno opozorilno stavko.

Kot pravi glavni tajnik sindikata Novi sindikat Tomislav Kiš, so se za stavko odločili, ker tudi po letu in pol z upravo Heliosa niso dosegli dogovora o kolektivni pogodbi. »Uprava se pogaja na nenavaden način, brez zapisnika in protokola. Po letu in pol se o ničemer nismo dogovorili, zato smo takšen način pogajanj prekinili in se odločili za opozorilno stavko.«

Z omejeno sindikalno akcijo želijo lastnikom in upravi sporočiti, naj se začnejo resno pogajati, »kajti do sedaj temu ni bilo tako, vrtimo se v krogu. Želimo se pogovarjati na način, kot to zahteva socialni dialog,« pravi Kiš.

Novi sindikat je na upravo naslovil več zahtev, med drugim 2,5-odstotno povišanje plače, izplačilo božičnice in regresa ter višje odpravine, kot jih predvideva zakon.

»Odpravnine so naša najpomembnejša zahteva,« pravi Kiš. Zahtevajo tudi, da se v proizvodni družbi Chromos onemogoči zaposlovanje prek kadrovskih agencij ter da se število pogodb za določen čas omeji na maksimalno deset odstotkov zaposlenih. V obeh družbah na Hrvaškem ima Helios 140 zaposlenih, večina jih dela v proizvodni družbi Chromos, 51 zaposlenih pa ima družba Helios Hrvaška, ki skrbi za distribucijo izdelkov.

Helios: velika večina zaposlenih ne stavka

Na stavko se je danes odzvala tudi Heliosova uprava, ki opozarja, da velika večina zaposlenih v družbah Helios Hrvaška in Chromos ne podpira Novega sindikata, ki zahteva prekinitev pogajanj o kolektivni pogodbi.

»Potem, ko sta upravi družb Helios Hrvaška in Chromos poskušali z rednim dialogom s predstavniki sindikata doseči dogovor o novi kolektivni pogodbi, je danes Novi Sindikat v omenjenih družbah organiziral stavko. Ker je stavkalo le 19 zaposlenih iz obeh podjetij, je to pokazatelj, da zaposleni v Heliosu Hrvaška in Chromosu želijo nadaljevati dialog, kar je tudi želja vodstva. Skoraj 90 odstotkov naših sodelavcev ni stavkalo, tako da je delovni proces v obeh družbah potekal nemoteno,« sporočajo iz Količevega.

Po mnenju Aleša Ekarja, direktorja Chromosa, razlogov za stakvo ni: »Uprava Heliosa Hrvaška in Chromosa dobro sodeluje v razpravi o novi kolektivni pogodbi za ti dve podjetji. Glede na skromno udeležbo pri stavki smo prepričani, da stavka ni v interesu naših sodelavcev. Menimo tudi, da so razlogi za stavko glede na kompenzacijo v naših družbah neutemeljeni in nimajo nobenega razumskega vzroka, saj so plače v obeh družbah daleč nad standardi plač in dodatkov plač na Hrvaškem v tej industrijski panogi. Ne nazadnje menimo, da stavka ni pravi način za izkazovanje ekstremnih izhodišč in da je v interesu tako zaposlenih kot tudi družbe nadaljevanje razumnega in konstruktivnega dialoga. Verjamemo v nadaljnji razvoj lokacij obeh družb, zato si prizadevamo za izboljšanje in rast poslovanja,« med drugim sporoča Ekar.