Stavke v Nafti Petrochemu je konec, začenja se stečaj

Okrožno sodišče v Murski Soboti je po petkovem predlogu vodstva že včeraj sprožilo postopek.

Objavljeno
10. september 2014 14.46
Stavkajoči delavci Nafte Petrochem
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Lendava - Z današnjim prihodom stečajnega upravitelja Silva Zorca v podjetje in tudi mednje so zaposleni v Nafti Petrochem končali več kot pet tednov trajajočo stavko, s katero niso dosegli ne izplačila zadnjih plač in ne nadaljevanja proizvodnje. Odslej so na dopustu, v ponedeljek dobijo odpovedi.

Tako bo 111 delavcev Nafte Petrochem od danes lahko ostalo doma in jim ne bo več treba prihajati posedat v podjetje, v katerem že nekaj časa več ni proizvodnje niti surovin zanjo. Od ponedeljka, ko bodo od stečajnega upravitelja dobili sklepe o prenehanju delovnega razmerja, pa do izteka petnajstdnevnega odpovednega roka bodo izkoristili letne dopuste ali pa bodo na čakanju na delo. Po izteku odpovednega roka bo stečajni upravitelj pogodbe o zaposlitvi za določen čas ponudil le okrog desetim, tistim, ki jih bo potreboval za izvedbo stečajnega postopka in za ohranjanje nujnih funkcij, je delavcem dejal danes. Povedal je tudi, da glede na to, da je proizvodnja že nekaj časa stala in da ni surovin, o ponovnem zagonu obrata ne razmišlja, preveril pa bo možnosti, da bi posamezne enote v času stečajnega postopka dal v najem komu, ki bi v tistem delu nadaljeval proizvodnjo.

»Povsem jasne slike o razmerah v podjetju še nimam, imam pa občutek, da bo stečajni postopek precej zapleten. V njem bomo med drugim preverili tudi dogajanja v zadnjem obdobju, ko je bilo precej premoženja Nafte Petrochem prenesenega na nove pravne osebe. Takšne poteze je mogoče izpodbijati največ do enega leta za nazaj pred uvedbo stečaja, tako da bomo pregledali to obdobje,« je dejal Silvo Zorec.

Prav tako pa sta medijem o problemu Nafte Petrochem spregovorila lendavski župan Anton Balažek in predsednik Petrochemovega stavkovnega odbora Ladislav Šabjan. Župan Balažek je dejal, da je Naftino umiranje na obroke v zadnjih desetih letih krepko povečalo stopnjo brezposelnosti v občini - ta je sedaj 21-odstotna - in da bodo skupaj s pomurskimi poslanci zahtevali nadzor nad smotrnostjo porabe proračunskih sredstev. Država je namreč večkrat s finančnimi injekcijami pomagala lendavski Nafti - nazadnje z desetimi milijoni evrov leta 2010 - vendar je število delovnih mest kljub temu nenehno padalo in se je v desetih letih zmanjšalo za blizu 500. Dejal je tudi, da občino ob uvedbi stečaja skrbi požarna varnost območja tovarne in mesta Lendava, saj je na dvorišču Nafte Petrochem vskladiščenih precej državnih rezerv goriva, za varnost katerega so do zdaj skrbeli poklicni gasilci Petrochema, zdaj pa še ni jasno, kdo bo med stečajnegim postopkom bdel nad tem. Občina Lendava bo socialno ogroženim delavcem Petrochema pomagala z izrednimi denarnimi pomočmi. Pri najbolj ogroženih bo znesek te pomoči lahko tudi do 1500 evrov.

Ladislav Šabjan pa je bil zelo kritičen do nadzornega sveta Nafte, ki je dovolil, da je s Petrochemom prišlo tako daleč, in dejal, da celo sumi, da je bil stečaj podjetja povzročen namerno.