Zaposlenim na mariborski televiziji RTS zaostale plače

RTS bo v ponedeljek znova začel oddajati.

Objavljeno
09. september 2011 19.50
Posodobljeno
09. september 2011 19.50
Miha Rubin, Urban Červek, Maribor
Miha Rubin, Urban Červek, Maribor

Maribor – Novinarji in drugi delavci mariborske regionalne televizije RTS, ki se je znašla v hudih finančnih težavah, so ta teden dobili marčevske plače, je potrdil Stipe Jerić, direktor družbe Tele 59. To podjetje, ki oddaja program RTS, namreč nima več blokiranih računov, potem ko je sodišče zavrnilo zahtevo družbe Norkring za izvršbo. Po Jerićevih napovedih si lahko zaposleni kmalu obetajo tudi druge zaostale plače.

Z odločitvijo sodišča se je pred dnevi sprostila večmesečna blokada računov Tele 59, ki jo je zaradi spora o gostovanju dosegel operater prvega komercialnega multipleksa pri nas, slovenska podružnica norveške družbe Norking.

Direktor Stipe Jerić je napovedal, da bodo prihodnji teden, če se bodo z banko dogovorili za premostitveno posojilo in reprogram kreditov, zaposlenim nakazali tudi aprilske plače. Še ta mesec naj bi nato sledilo izplačilo plač za maj, oktobra pa za junij in julij, je o načrtih povedal Jerić.

Znova oddajajo

Po njegovih besedah bo RTS v ponedeljek znova začel oddajati prek multipleksa A. Rešitev te mariborske televizije (njen program je leta 2003 dobil status televizijskega programa posebnega pomena) pa bo najbrž odvisna od denarja z ministrstva za kulturo in dogovora z banko o reprogramiranju kreditov, s katerimi so pred leti poplačali petmilijonsko naložbo v nove prostore RTS.

Društvo novinarjev Slovenije se do konkretnega problema novinarjev RTS še ni opredelilo, bo pa to storilo v prihajajočem tednu, je povedal predsednik društva Matija Stepišnik. Poudaril pa je, da društvo v veliko primerih sploh ni obveščeno o težavah novinarjev v posameznih medijih, saj novinarji o svojih težavah pogosto nočejo javno govoriti.